x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI va discuta acordul cu Romania la 7 iulie

FMI va discuta acordul cu Romania la 7 iulie

20 Mai 2004   •   00:00

Consiliul Directorilor Fondului Monetar International (FMI) va discuta, la data de 7 iulie a.c., acordul de tip precautionary stand-by cu Romania, a anuntat ieri ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.

SILVIU SERGIU

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a apreciat ca Romania are nevoie de un acord de tip precautionary stand-by cu FMI, intrucat acesta confera tarii credibilitate in procesul de integrare in Uniunea Europeana.

Potrivit acordului, Romania va avea acces la fonduri in valoare de circa 362 milioane de dolari, insa suma respectiva va fi utilizata doar in cazuri de urgenta. Principalele prevederi ale acordului se refera la reducerea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB la 5,5% din PIB in acest an, precum si la diminuarea ratei inflatiei la sfarsit de an de la 14,1% la 9%. In urmatorii doi ani, rata inflatiei este prevazuta sa scada la 6% si, respectiv, 5%.

Ministrul Finantelor a precizat ca acordul cu FMI are o durata de doi ani, iar indeplinirea angajamentelor asumate va fi realizata prin corelarea politicilor economice ale Guvernului cu cele ale bancii centrale. Acordul cu FMI mai include angajamente referitoare la continuarea procesului de privatizare si restructurare a sectorului de stat, mentinerea unei politici salariale prudente si reducerea deficitului bugetar de la 2,4% la 2,1% din PIB.

×
Subiecte în articol: economic