x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea sporirea rezervelor sale cu o mie de miliarde de dolari ca urmare a crizei euro

FMI vrea sporirea rezervelor sale cu o mie de miliarde de dolari ca urmare a crizei euro

de Daniel Ionaşcu    |    18 Ian 2012   •   10:12
FMI vrea sporirea rezervelor sale cu o mie de miliarde de dolari ca urmare a crizei euro

Fondul Monetar International propune cresterea resurselor sale de creditare cu un trilion de dolari pentru a apara economia mondiala de inrautatirea crizei datoriilor din Europa, potrivit unui oficial prezent la reuniunea G-20 si citat de Bloomberg.

Institutia cere Chinei, Braziliei, Rusiei, Indiei, Japoniei si statelor exportatoare de petrol sa fie principalii contributori, potrivit oficialului, care solicitat anonimatul. FMI vrea ca un acord in aceasta privinta sa fie atins pana in 25-26 februarie, cand ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din grupul G20 se vor reuni in Mexico City.

Riscuri la nivel mondial

Christine Lagarde, sefa FMI, a declarat ieri ca institutia studiaza optiunea cresterii resurselor fondului, cifrate actualmente la 385 miliarde de dolari. In timp ce statele din zona euro au anuntat ca vor contribui cu 150 de miliarde de euro, adica 192 miliarde de dolari, SUA au anuntat ca nu intentioneaza sa faca noi imprumuturi bilaterale iar liderii G20 au inceput sa se contrazica pe aceasta tema.

"Cea mai mare provocare este sa raspundem crizei intr-o maniera adecvata si multi directori executivi au subliniat necesitatea si urgenta unor eforturi colective de a limita criza datoriilor in zona euro si a proteja economiile din jurul lumii', a spus Lagarde ieri intr-un comunicat.

Problema va fi discutata si la finele acestei acestei saptamani, intr-un alt summit G20.

Spania si Italia, principalele probleme

State cu economii imense, ca Spania sau Italia nu ar putea fi salvate de FMI si UE daca au nevoie de ajutor. Italia are de refinantat in acest an 428 de miliarde de dolari, in vreme ce Franta trebuie sa returneze 367 de miliarde de dolari iar Germania alte 285 miliarde de dolari.

Japonia, ultra-indatorata

Totusi, la nivel mondial, cel mai mult au de dat inapoi Japonia si SUA, cu 3 trilioane de dolari datorie scadenta in acest an, respectiv 2,8 trilioane. Retrogradarea Frantei, Austriei, Italiei si Spaniei de catre agentia Standard & Poor's a facut ca oficialii japonezi sa intre in panica, din moment ce datoria Japoniei raportata la PIB va ajunge la 230% anul viitor. Acum Japonia se imprumuta la o dobanda de 1%, dar premierul japonez Yoshishiko Noda a anuntat ca tara nu va mai putea face fata la una de 3%.

×
Subiecte în articol: criza FMI criza 2012