x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Monetar ne-a lasat in ceata

Fondul Monetar ne-a lasat in ceata

06 Mar 2004   •   00:00

Delegatia FMI a parasit Bucurestiul fara ca scrisoarea de intentie pentru viitorul acord sa fie finalizata. Nici o oficialitate romana nu risca sa faca declaratii oficiale.

Discutiile despre scrisoarea de intentie la noul acord cu FMI vor fi reluate in aprilie, cel mai probabil. "Ne asteptam sa incheiem discutiile asupra programului in urmatoarele saptamani, ulterior sedintei din 29 martie a board-ului FMI, care va discuta analiza ex-post a acordului stand-by anterior", se arata intr-un comunicat al Biroului FMI la Bucuresti. La atat se limiteaza informatiile oficiale.

Conditii grele

Neoficial, se zvoneste ca FMI nu mai este dispus sa ne acorde un cec in alb, ci de aceasta data conditioneaza incheierea noului acord de indeplinirea unui set de masuri concrete de reforma. Numai dupa indeplinirea acestora se va lua in discutie incheierea unui nou acord. Este de asteptat ca FMI sa ceara masuri dure pentru micsorarea deficitului de cont curent si chiar a celui bugetar, care ar putea crea probleme guvernului intr-un an electoral. "Cea mai importanta problema este cea a salariilor si a modului in care Finantele realizeaza politica de venituri. Expertii FMI nu au spus clar ca vor incheia un nou acord, ci au pasat mingea la autoritatile romane", ne-au declarat surse sindicale. O alta cerinta a expertilor FMI este aceea ca macar pe putin doua intreprinderi mari private cu datorii la stat sa intre in procedura de faliment. Oficialii romani au posibilitatea de a alege societatile care vor fi aruncate in faliment

Credibilitate

Ramane de vazut daca guvernul isi va permite sa reduca salariile, sa falimenteze intreprinderi, sa ia masuri nepopulare intr-un an electoral. Declarativ guvernantii isi doresc ca acest acord sa fie incheiat pe o perioada mai lunga, astfel incat sa ne bucuram de sprijinul FMI cel putin pana la integrarea in Uniunea Europeana estimata in 2007. Aceasta cu atat mai mult cu cat UE doreste ca FMI sa monitorizeze economia romaneasca din lipsa de personal.

Batalie pe sefia Fondului Monetar International

Fondul Monetar International va avea un nou director general dupa ce Horst K.hler a demisionat joi pentru a-si inainta candidatura la presedintia Germaniei. Deocamdata K.hler va fi inlocuit temporar de adjunctul sau, Anne Krueger, pana cand tarile membre FMI vor alege un succesor. Plecarea germanului a lasat vacanta o pozitie care a fost ocupata de reprezentanti europeni inca de la infiintarea sa, in 1945. Exista deja speculatii cu privire la potentialii succesori. Printre favoriti se numara francezul Jean Lemmierre, presedintele BERD, britanicul Andrew Crockett, fost sef al Bancii Internationale a Reglementelor, si ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown. Au fost mentionte si numele ministrului spaniol al Economiei, Rodrigo Rato, ministrului adjunct al Finantelor din Germania, Caio Koch-Weser.
( VALI BLANARU, DANIELA IVAN )

×
Subiecte în articol: economic