x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri imobiliare - Romania, pe harta marilor oportunitati

Fonduri imobiliare - Romania, pe harta marilor oportunitati

02 Dec 2004   •   00:00

Foarte multe fonduri imobiliare se orienteaza spre Europa de Est, zona care devine interesanta mai ales pentru acelea care pun accent pe sectorul comercial, distributie si logistica.


ELIZA POPA

Click pentru a mari imaginea
"FOAME". Inca e loc pe piata Bucurestiului
In tarile regiunii - atat in cele care au aderat de curand la UE, cat si in cele care nu sunt inca membre - exista o mare cerere de parcuri comerciale, prevazute cu cinematograf, centru comercial si supermarket.

VAL INVESTITIONAL. Foarte multe societati internationale intentioneaza sa isi deschida birouri sau sucursale, anunta cotidianul Il Sole 24 ore. Conform companiei Cushman&Wakefield Healey&Baker, importante societati multinationale se pregatesc sa investeasca in orase ca Praga, Varsovia si Budapesta. Este vorba de investitii cu un risc real, dar randamentul ajunge la 8-10% (in segmentele distributie si birouri) si chiar pana la 12-13% (in logistica). La Moscova, randamentul magazinelor si birourilor este de 15%, iar in sectorul industrial - 17,5%. La Varsovia, cel al magazinelor este de 14,5%, iar al birourilor - 10%. Raman la fel de interesante, din acest punct de vedere, Budapesta si Praga, a declarat Paola Gianasso, de la Scenari Imobiliari.

PARC LOGISTIC. Printre noile orase care au atras atentia Occidentului se numara si Bucurestiul, inca in curs de dezvoltare, dar si capitalele statelor baltice. Fondul Austriac Europolis a cumparat de curand in Romania, la Bucuresti, un parc logistic de 120.000 metri patrati, in timp ce Invesco va investi in Rusia, prin Fondul Central European Real Property, dar nu inainte de a o face in Polonia, Republica Ceha si Ungaria. In 2003, Hines Emerging Market Fund a investit in centrul Varsoviei, in birouri si distributie. Marile absente in tarile din Europa de Est sunt fondurile imobiliare din Italia sau cele cu capital majoritar italian.

×
Subiecte în articol: economic