x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondurile europene, o soluţie pentru criza forţei de muncă

Fondurile europene, o soluţie pentru criza forţei de muncă

de Adrian Stoica    |    15 Ian 2020   •   12:05
Fondurile europene, o soluţie pentru criza forţei de muncă
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Criza forţei de muncă şi fluctuaţiile mari de personal sunt fenomene care afectează, în ultimii ani, şi industria alimentară. Meserii precum brutar, măcelar, preparator în carne, operator în fabricile de zahăr şi ulei etc. sunt meserii foarte căutate de angajator, dar se găsesc foarte greu oameni. O soluţie pentru asigurarea necesarului forţei de muncă o reprezintă şi fondurile europene, dar interesul patronatelor pentru a beneficia de oportunităţile oferite de utilizarea lor este scăzut.

 

De vină pentru criza forţei de muncă din industria alimentară sunt însă şi salariile foarte mici, printre cele mai scăzute din ţară, dar şi dezinteresul patronilor de a fideliza personalul existent, deşi statul acordă o serie de deductibilităţi fiscale pentru beneficiile care se pot acorda angajaţilor. După dispariţia şcolilor profesionale, se merge pe varianta calificării la locul de muncă. 

 

În industria alimentară, circa 75% din personal este plătit cu salariul minim pe economie sau cel mult cu 150 de lei peste acesta.

 

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA) vrea să demareze o serie de proiecte pe fonduri europene pentru deschiderea unor cursuri de calificare. „Suntem în faza de scriere a proiectelor şi identificarea nevoilor de personal în diverse societăţi. Deja pot menţiona un interes foarte mare  pentru aceste cursuri din partea Asociaţiei Marilor Reţele de Comerciale, cu care avem o colaborare foarte bună”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele SINDALIMENTA. Totuşi, el spune că a remarcat o puternică lipsă de receptivitate din partea unor organizaţii patronale. „Din păcate, suntem nevoiţi să apelăm direct la societăţile comerciale din ramură pentru a afla nevoile lor de personal”, spune liderul sindical.

 

Un proiect îngropat

 

În urmă cu câţiva ani a existat ideea înfiinţării unor şcoli de industrie alimentară, cu ajutorul fondurilor europene, care să asigure personal calificat. Proiectul a picat pentru că patronatele şi Ministerul Fondurilor Europene au fost dezinteresate de această propunere.

 

Sprijin financiar de la stat

 

Anul trecut au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară.

Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor din aceste sectoare, care înseamnă:

-1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate;

-750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare;

-500 lei pentru persoanele fără studii.

Înscrierea în program se face până la data de 31 decembrie 2020, iar plăţile efective se fac şi în cursul anului 2021.

 

×