x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Forbes a publicat topul bogaţilor lumii. Vezi cine sunt marii MILIARDARI ai planetei

Forbes a publicat topul bogaţilor lumii. Vezi cine sunt marii MILIARDARI ai planetei

04 Mar 2013   •   17:51
Forbes a publicat topul bogaţilor lumii. Vezi cine sunt marii MILIARDARI ai planetei

Mexicanul Carlos Slim Helu s-a menţinut pe prima poziţie în topul Forbes al miliardarilor pentru anul 2013, cu o avere estimată la 73 miliarde de dolari, urmat de cofondatorul Microsoft Bill Gates, în timp ce Warren Buffett a căzut de pe podium, pentru prima dată din 2000.

Carlos Slim, care controlează grupul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicaţii din America Centrală şi de Sud, şi-a extins recent imperiul telecom în Europa, prin achiziţia unor companii din Olanda şi Austria, investiţii care nu au dat încă roade.

Pe poziţia a doua se menţine cofondatorul Microsoft Bill Gates, cu o avere de 67 miliarde de dolari, în timp ce podiumul este încheiat, cu o avere de 57 miliarde de dolari, de către spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, din care face parte şi retailerul de îmbrăcăminte Zara.

Deşi, conform Forbes, a reuşit să-şi majoreze averea cu 9,5 miliarde de dolari în ultimul an, miliardarul american Warren Buffett se găseşte pe locul 4, cu o avere de 53,5 miliarde de dolari, urmat de fondatorul Oracle, Larry Ellison - 43 miliarde de dolari.

Locurile şase şi şapte aparţin fraţilor Charles şi David Koch, fiecare cu o avere de 34 miliarde de dolari, bazată pe afaceri diversificate, de la industria apărării la producţia de bunuri de larg consum.

Pe locul opt se alfă omul de afaceri originar din Hong Kong, Li Ka-shing, cel care, cu o avere de 31 miliarde de dolari, controlează grupul Hutchinson Whampoa, cu afaceri diversificate, în principal în energie, utilităţi şi telecomunicaţii.

Poziţia a noua este ocupată de Liliane Bettencourt (Franţa), principalul acţionar al producătorului de cosmetice L'Oreal, cu o avere estimată la 30 miliarde de dolari.

Top 10 este închis de Bernard Arnault, fondatorul Luis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) şi cel mai influent om de afaceri francez, cu o avere de 29 miliarde de dolari.

Forbes a numărat în acest an 1.426 de miliardari la nivel mondial, cu o avere totală de 5.400 miliarde de dolari, în urcare de la 4.600 miliarde de dolari la începutul anului trecut. Numărul averilor mai mari de 10 miliarde de dolari a crescut cu 210.

Statele Unite conduc topul cu 442 de miliardari, urmate de regiunea Asia-Pacific (386), Europa (366), cele două continente americane (129), apoi Orientul Mijlociu şi Africa (103).

×