x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Forestierii atrag atenția asupra situației Pădurii Băneasa

Forestierii atrag atenția asupra situației Pădurii Băneasa

17 Ian 2020   •   12:10
Forestierii atrag atenția asupra situației Pădurii Băneasa

Încadrarea Pădurii Băneasa în categoria de "pădure parc" nu înseamnă protecţia pădurii, ci transformarea acesteia în parc, respectiv o presiune din punct de vedere imobiliar, atrag atenţia reprezentanţii Fordaq - Comunitatea Forestierilor din România şi cei ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva.

"Gospodărirea durabilă a pădurilor se face prin respectarea regimului silvic instituit de legislaţia silvică şi de mediu. Implementarea eficientă a regimului silvic, inclusiv combaterea tăierilor ilegale, se face cu angajament, capacitate administrativă, prin identificarea unor soluţii de finanţare şi prin eliminarea supra-reglementării, nu prin haos administrativ, populism, demagogie, circ mediatic şi false măsuri de protecţie, dispuse ad-hoc, televizat ! Declaraţiile alarmiste privind "tăierea la ras" a Pădurii Băneasa au fost infirmate chiar de către reprezentanţii Corpului de Control al ministerului, în prezenţa domnului ministru Costel Alexe, care au arătat că recoltările de arbori au fost executate în cadrul unor lucrări de îngrijire a pădurii, necesare tehnic şi legal aprobate. Oricine a cultivat flori sau roşii ştie că acestea trebuie rărite şi curăţate de buruieni. Proprietarii de pădure şi forestierii constată cu stupoare dezinformările aruncate în spaţiul public într-un termen foarte scurt şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de interesele reale care se ascund în spatele sloganului "protejăm pădurile României"", se precizează în comunicat.

Forestierii susţin că, în luna octombrie 2019, transformarea unei părţi din Pădurea Băneasa în "Pădure-Parc", solicitată de Primăria Capitalei în baza Legii 220/2018, era acuzată de către ONG-ul Ecocivica, că va conduce la "defrişări şi afectarea gravă a pădurii".

"La distanţă de doar trei luni ministrul Mediului, Costel Alexe, anunţă public faptul că, pentru a fi protejată Pădurea Băneasa, aceasta va avea un regim juridic modificat, va fi încadrată ca "Pădure Parc", cu "interzicerea tăierii lemnului în scop economic". Aceeaşi ONG-işti salută, astăzi, intervenţia ministrului Mediului aclamând "Salvarea Pădurii Băneasa" !? Aşa cum prevede articolul 3 din Legea 220/2018, "actele de punere în valoare pentru pădurile-parc se aprobă de către structura de specialitate competentă teritorial a autorităţii publice centrale, care răspunde de silvicultură, în baza studiilor de specialitate aprobate în comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, prin care se stabilesc lucrările speciale care au ca scop realizarea structurilor neregulate, mozaicate, a sistematizării în plan orizontal şi în volum a pădurii, pe zone şi secţiuni peisagistice"", notează sursa citată.

Cele două organizaţii subliniază faptul că, în condiţiile Legii 220/2018, acolo unde există un interes social legitim, se poate solicita transferul unor păduri devenite urbane prin dezvoltarea localităţilor, în administrarea Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) respective, cu scopul transformării în pădure-parc, "tocmai pentru a permite amenajări în cadrul lor, prin tăierea de arbori şi eliberarea spaţiului pentru alei, amenajări şi construcţii temporare, care altfel ar fi interzise de Codul Silvic".

"Este simplu şi evident: încadrarea Pădurii Băneasa în Pădure Parc nu înseamnă protecţia pădurii, ci transformarea acesteia în Parc! În fapt, presiunea care se exercită asupra Pădurii Băneasa este o presiune imobiliară! Din totalul de 1.340 ha pădure al trupului de pădure Băneasa, 63% este pădure proprietate privată. Presiunea imobiliară face ca pădurea să fie împărţită în loturi din ce în ce mai mici, fiecare proprietar având dreptul legitim de a construi o casă de vacanţă, prin scoaterea definitivă din fondul forestier a unei suprafeţe de 200 mp, dar nu mai mult de 5% din suprafaţa proprietăţii, conform art. 37 din Codul Silvic. Evident, prin lotizarea pădurii, scoateri definitive din fond forestier şi construcţia de case, pădurea este fărâmiţată, iar funcţia socială dispare prin îngrădirea accesului", sunt de părere oficialii Fordaq şi Nostra Silva.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat că toate cele 374 de hectare din Pădurea Băneasa care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, începând din luna martie a acestui an.

"Astăzi, în pădure la Băneasa, majoritatea suprafeţei este pădure de protecţie şi producţie, iar în momentul de faţă raportul Gărzii Forestiere Bucureşti şi al Corpului de Control al ministrului au relevat faptul că aici au fost efectuate lucrări silvice conform amenajamentului silvic aflat în vigoare până la finalul lunii decembrie (...) Fac menţiunea că, din cele 1.343 de hectare cât are astăzi Pădurea Băneasa, 63% este pădure privată şi doar 37% este pădure a statului, în administrarea Romsilva. Ne-am gândit cum putem să redăm pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să-l aibă. Vreau să vă anunţ că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, de la cea de producţie, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură. În momentul de faţă, vreau să anunţ pe toţi bucureştenii, pe toţi românii, că pădurea Băneasa va redeveni aşa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei", a spus Alexe.

În privinţa suprafeţei proprietate privată din respectiva pădure, se poartă discuţii la ministerul de resort pentru ca acestea să devină doar pădure de protecţie.

Vizita ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în Pădurea Băneasa a survenit în urma reclamaţiilor din partea cetăţenilor care semnalau că au loc tăieri de arbori.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pădurea băneasa