x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie France Telecom pune mana pe Orange

France Telecom pune mana pe Orange

14 Apr 2005   •   00:00

Dupa ce britanicii de la Vodafone si-au marit participatia Mobifon pana la 99%, a venit randul celor de la France Telecom sa faca mutari in actionariatul Orange. Operatorul francez a precizat ieri ca isi va majora participatia la Orange Romania pana la 96%.



  • de ALEXANDRU RADESCU

  • BATALIE. Clientii Orange vor descoperi avantajele competitiei dintre France Telecom si Vodafone
    France Telecom isi va majora participatia indirecta la Orange Romania pana la 96,63%, o data cu achizitia a 23% din actiuni la un grup de investitori condus de AIG New Europe Fund. Potrivit unui comunicat de presa al France Telecom, suma ce va fi platita de operatorul francez se ridica la aproximativ 405 milioane de euro.

    Orange Romania are o cota de piata de 48% si a anuntat la inceputul anului depasirea pragului de cinci milioane de clienti. Orange are in Franta o cota de 47,7% din piata si peste 21,3 milioane de clienti in decembrie 2004.

    Operatorul roman a inregistrat, anul trecut, un profit operational de 335 milioane de euro, in crestere fata de nivelul din 2003, de 238 milioane de euro. Cifra de afaceri realizata de Orange Romania anul trecut a fost de 624 milioane de euro, comparativ cu 467 milioane de euro la finalul lui 2003.

    ACTIUNEA VODAFONE. Luna trecuta, grupul britanic Vodafone a anuntat preluarea de la compania canadiana Telesystems International Wireless 79% din capitalul operatorului roman Mobifon, marindu-si astfel participatia la capitalul social pana la 99%. Pentru aceasta achizitie, Vodafone ar urma sa plateasca TIW in jur de 2,3 miliarde de dolari, la care se adauga datoriile operatorului Mobifon.

    VANZATORII. Potrivit comunicatului France Telecom, pe langa AIG New Europe Fund, consortiul de investitori financiari care a vandut actiunile include Polish Enterprise Fund LP si Polish Enterprise Fund IV L.P, Innova/98 LP, administrat de Innova Capital, Communications Venture Partners, BancBoston capital, apartinand in prezent Bank of America, Soci...t... G...n...rale Romania Fund si Alcatel NV.

    ACTIONARII Conform datelor prezentate de compania franceza in luna septembrie a anului trecut, principalul actionar este operatorul de telefonie mobila Orange, apartinand France Telecom, cu 51% din titluri. Printre alti actionari: Wirefree Services Belgia, divizie a France Telecom, cu 22,26% din capital, Alcatel Olanda - 2,87%, doua companii romanesti - MBL Computers si Radcom, fiecare cu cate un pachet de 1,6%, Norington Enterprises Limited Cipru - 10,12%.
    ×