x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franklin Templeton: Dacă Petrom nu era privatizat acum benzina era 8 lei litrul

Franklin Templeton: Dacă Petrom nu era privatizat acum benzina era 8 lei litrul

12 Apr 2011   •   14:10

Dacă Petrom, cea mai mare companie din România, nu ar fi fost privatizată în 2004 litrul de benzină ar fi fost acum 8 lei nu 6 lei, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea în cadrun unui seminar economic.

El a mai spus că privatizarea a rentabilizat compania, ceea ce a făcut ca aceasta să pompeze mai mulţi bani la bugetul statului. "Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poate preţul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar înainte de privatizare Petrom nu făcea bani”, a precizat sursa citată.

Franklin Templeton este administratorul privat al Fondului Proprietatea.

Petrom a fost aspru criticată de autorităţi după ce a majorat preţul benzinei de mai multe ori în acest an, cumulând circa 5%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), faţă de sfârşitul lui decembrie 2010, combustibilii s-au scumpit cu 4,57% în România. 

Guvernul a cerut Fiscului să îi prezinte documente referitoare la majorările şI structura de preţ a combustibililor. Un document al instituţiei prezenta anterior că în 2010 companiile petroliere din România au scumpit nejustificat carburanţii. Acum, preţul carburanţilor a depăşit la sortimentele cele mai scumpe pragul psihologic de 6 lei litrul. Companiile petroliere justifică scumpirile prin creşterea preţului la petrol pe bursele internaţionale plus majorările de TVA de la 19 la 24% ca şI cele de accize. 

Anul trecut Petrom a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa, de 520 milioane de euro. Consiliul Concurenţei investighează piaţa carburanţilor din 2005 şI a anunţat că rezultatele acesteia vor fi prezentate în acest an.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut într-un raport economic de săptămâna trecută guvernelor lumii să se pregătească de "şocuri petroliere” şI a recomandat să îşi facă stocuri de carburanţi. De asemenea, a mai anunţat că scumpirea petrolului este de lungă durată din cauza creşterii consumului în ţări aflate în curs de dezvoltare, precum China, India şI Brazilia, care sunt şI foarte populate.

×