x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks a venit să vadă clona lui Boc. Ungureanu a transmis FMI şi UE că va respecta angajamentele fostului Guvern

Franks a venit să vadă clona lui Boc. Ungureanu a transmis FMI şi UE că va respecta angajamentele fostului Guvern

de Vali Blanaru    |    22 Feb 2012   •   21:00
Franks a venit să vadă clona lui Boc. Ungureanu a transmis FMI şi UE că va respecta angajamentele fostului Guvern

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus, ieri, oficialilor Fondului Mo­netar International si Comisiei Europene ca i-a invitat la Bucuresti pentru a-i asigura personal ca noul Guvern va respecta angajamentele asumate de Cabinetul Boc in relatia cu cele doua institutii finantatoare.

Dupa o vizita de doua zile care a culminat cu intrevederea de la Pala­tul Victoria, FMI a emis un comunicat de presa in care spune ca noul Guvern si-a reconfirmat angajamentele asumate privind programul cu Fondul, UE si Banca Mondiala si ca acesta decurge conform planului. Astfel, cea de-a patra revizuire a acordului va intra la sfarsitul lunii martie in boardul FMI, noteaza institutia financiara.

Si totusi de ce a venit FMI la Bucuresti? La finalul discutiilor de la Palatul Victoria, premierul a spus increzator ca "tara este, in momentul de fata pe cale de a se pregati foarte bine pentru a rezista oricarui posibil soc economic extern". De asemenea, el a aratat ca semnalele date FMI si CE de catre Guvern sunt de "continuitate politica, continuitate economi­ca, de fapt, o continuitate de determinare in a realiza obiectivele fixate in scrisoarea de intentie".

Premierul a negat ca ar fi discutat cu oficialii FMI si CE despre veniturile populatiei si despre posibilitatea majorarii salariilor bugetarilor si a pensiilor. "Aceasta ar fi insemnat sa discutam despre scrisoarea de intentie, dar fiti convinsi ca este si in filosofia noastra, si in filosofia lor, ca tot ceea ce facem sa aiba si o dividenda pentru cetateni, ne gandim la bunastarea cetatenilor in modul cel mai sincer si mai direct cu putinta. (...) Totul depinde de modul cum reusim sa ne miscam in lunile care urmeaza", a mai afirmat Ungureanu.

Lupta cu evaziunea
Totodata, premierul a vorbit cu reprezentantii FMI si CE despre hotararea Guvernului de a mari rata absorbtiei fondurilor europene. "Stim si ce probleme avem de rezolvat, ce trebuie facut mai departe", a completat seful Executivului, referitor la fondurile europene.

Ungureanu a reluat si tema combaterii evaziunii fiscale. "Am vorbit si despre hotararea noastra de a limita, pe cat posibil, evaziunea fiscala. Acest Guvern este foarte serios si foarte sobru in aceasta chestiune. (…) Este o dorinta si un plan al Gu­vernului. Ridicand stacheta, vedem cine este bun si cine nu", a spus Un­gu­reanu. Intrebat ce se va intampla daca nu va fi indeplinit obiectivul de a majora cu 2 miliarde de euro venitu­rile colectate din combaterea evaziu­nii fiscale, prim-ministrul a raspuns: "Sa ajungem intai la momentul in care vom face bilantul". Premierul a fost intrebat de jurnalisti daca vrea sa-l schimbe din functie pe presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar. "Nu am spus asa ceva", a raspuns premierul. El a mai spus ca "nu este nici o capcana" dispozitia sa catre insti­tutiile responsabile in comba­terea evaziunii fiscale privind obiectivul de combatere a acestui fenomen.

Saptamana trecuta, premierul Ungu­reanu a cerut institutiilor res­pon­­sabile in combaterea evaziunii fiscale sa majoreze cu 1,5% din PIB veniturile aduse la bugetul sta­tului, in 60 de zile. Declaratiile premierului s-au soldat cu o ampla actiune de control in vamile romanesti. Uniu­nea Transportatorilor Rutieri din Ro­mania acuza Guvernul ca face spectacol media prin declaratiile despre reducerea evaziunii fiscale si ca pana acum nu au reusit decat sa blocheze va­mile si activitatea economica. Dupa 3 saptamani in care transportatorii au stat inzapeziti, acelasi Guvern ia masuri demonstrative contra eva­ziu­nii fiscale, blocand frontierele Ro­ma­niei pentru controale care nu tin cont de nici o ana­liza de risc si fara vreo finalitate re­levanta. "Dupa mai bine de 24 ore de control la peste 1.000 camioane in vama Giurgiu re­zul­tatele sunt doar pentru show media. Din marfuri de peste 100 mi­lioane euro, au fost gasite nereguli in valoare de 25.000 euro, adica 0,0002%!!!! Cifra care nu argumen­teaza nici un control suplimentar!", se arata intr-un comunicat.

×
Subiecte în articol: acord fmi