x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franta ramane un partener strategic al Rusiei!

Franta ramane un partener strategic al Rusiei!

22 Mai 2018   •   11:41
Franta ramane un partener strategic al Rusiei!

In contextul dificil generat de sanctiunile impuse Moscova de statele occidentale, Franta ramane unul dintre principali parteneri economici ai Rusiei, tara care va primi, joi si vineri, vizita presedintelui Emmanuel Macron.

 

Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au prabusit dupa instituirea primului embargou, in 2014, din cauza crizei din Ucraina, masura punitiva la care Moscova a raspuns cu interzicerea importurilor de produse alimentare europene. De atunci insa, ele au revenit pe un trend ascendent, atingand anul trecut 15,5 miliarde de dolari, fata de 12,2 miliarde in 2016.

Printre altele, Franta este cel mai mare angajator strain din Rusia: peste 500 de intreprinderi francezi isi desfasoara activitatea pe teritoriul Rusiei si numara peste 160.000 de salariati. In acelasi timp, Franta si Germania sunt primele doua surse europene de investitii in Rusia.

Franta este prezenta cu precadere in sectorul energetic, unde compania Total, spre exemplu, a lansat recent in parteneriat cu societatea Novatek uriasul zacamant de gaze naturale Yamal, din zona artctica rusa. Sau Engie, unul dintre cele cinci grupuri europene care dezvolta controversatul proiect Nord Stream 2, alaturi de Gazprom.

In domeniul auto, Renault controleaza primul producator de autovehicule al Rusiei, Avtovaz, in timp ce PSA detine o uzina, chiar daca randamentul este relativ. In deplasarea in Rusia, Macron va fi insotit un de o delegatie formata din peste 30 de sefi de intreprinderi franceze, care vor participa la forumul economic de la Sankt-Petersburg.

 

×