x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fratii Cristescu nu au platit actiunile USG

Fratii Cristescu nu au platit actiunile USG

01 Oct 2004   •   00:00

Grupul Bega din Timisoara, detinut de fratii Cristescu, nu se grabeste sa achite contravaloarea actiunilor societatii Uzinele Sodice Govora.

OCTAVIAN HERTA

Prin contractul de privatizare incheiat intre APAPS si Uzinele Sodice Govora in anul 2002, fratii Marius si Emil Cristescu, patronii grupului Bega din Timisoara, se obligau sa cumpere si actiunile detinute de alte societati valcene la aceeasi valoare cu a actiunilor cumparate de la APAPS. Termenul pana la care trebuiau sa faca acest lucru a expirat luna trecuta.

LIPSA DE INTERES. In acest moment, CET Govora - societate aflata in subordinea Consiliului Judetean Valcea - detine 51,87% din actiunile USG, cotate la circa 10 milioane dolari. Fratii Cristescu vor sa cumpere actiunile, insa in transe, ultima dintre acestea urmand a fi in luna martie 2005. Aceasta in timp ce conducerea CET vrea sa le vanda pana in luna decembrie a acestui an. Mai multe surse afirma ca patronii USG nu au nici un interes sa cumpere si restul actiunilor. Acest lucru este demonstrat si de vanzarea la fier vechi a mai multor instalatii apartinand societatii. Faptul ca lucrurile nu merg prea bine la USG mai este dovedit si de amenintarile Sindicatului Liber Sodistul cu proteste impotriva nerespectarii de catre patronat a contractului colectiv de munca.

CERC VICIOS. Trebuie spus faptul ca CET Govora are o datorie mai veche catre Compania Lignitului Targu-Jiu, pe care insa societatea valceana nu o poate achita pana ce Electrica si alte societati aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului nu-si achita creantele catre aceasta, creandu-se astfel un adevarat cerc vicios. Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Poapescu, este de acord cu reesalonarea datoriilor si i-a propus prefectului de Valcea intocmirea unui memoriu care va trebui inaintat ministerului. In cursul zilei de ieri, reprezentantii autoritatilor valcene s-au deplasat la sediul AVAS, pentru a cauta rezolvarea acestui blocaj financiar in care se afla principalele societati de pe platforma chimica valceana.

AVERE

Emil si Marius Cristescu detin o avere estimata la peste 100 de milioane de dolari. Foarte discreti in privinta profitului pe care il obtin, Marius Cristescu are investitiile in imobiliare si turism.

Unda verde data la vanzarea spatiilor comerciale a fost "bataia pestelui", iar fratii Cristescu nu puteau pierde oportunitatea. Ei detin deja spatii comerciale de peste 50.000 mp si spatii industriale de peste 100.000 mp.

In ultimul timp, Marius si Emil Cristescu si-au crescut participatiile la firmele deja detinute, prin achizitia altor pachete de actiuni la Societatile de Investitii Financiare.

×
Subiecte în articol: economic cristescu