x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fraţii Micula rămân cu buza umflată

Fraţii Micula rămân cu buza umflată

de Paul Barbu    |    17 Dec 2015   •   07:57
Fraţii Micula rămân cu buza umflată
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Curtea Constituţională a României a decis pe 15 decembrie că Ministerul Finanţelor nu mai este obligat să plătească fraţilor Micula suma de 376 de milioane de lei şi dobânzile aferente. Suma a fost calculată de Curtea de arbitraj de la Washington în urma unui proces intentat României de patronii European Food.

Proprietarii grupului care activează în industria alimentară au dat în judecată statul român după ce acesta a sistat programul de facilităţi fiscale.

Ioan Micula, cunoscutul co-proprietar al European Food, ne-a declarat că „datoria pe care o are statul faţă de noi nu se poate şterge, nici o instituţie de drept din România nu poate face aşa ceva”. Potrivit acestuia „sunt instanţe internaţionale care decid, pentru că dacă ar fi fost după statul român demult nu ar mai fi plătit nimic. Anularea acelei decizii nu poate fi hotărâtă decât de Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor. Faptul că ei nu vor să plătească pe teritoriul României este altceva”, spune Ioan Micula. Statul român a blocat deja aceşti bani într-un cont, dar nu a efectuat încă plata, iar acum decizia Curţii Constituţionale îl exonerează de această plată, considera ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Fraţii Micula mai au o dispută cu statul român, în care revendică sume de miliarde de lei din cauza pierderilor suferite de concurenţa neloială făcută de piaţa neagră a alcoolului. Experţii internaţionali agreaţi de Curtea de arbitraj de la Washington au apreciat că acestora li se cuvin miliardele de lei pentru că statul român nu şi-a aplicat propriile legi şi a permis pieţei negre a alcoolului să se dezvolte.

Frații Micula ar putea încerca să execute statul român apelând la instanțele din alte state unde acesta ar avea deschise conturi.
 

×