x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frauda Madoff ajunge la UniCredit

Frauda Madoff ajunge la UniCredit

de Vali Blanaru    |    12 Dec 2010   •   19:26

Iţele fraudei de 65 miliarde de dolari, pusă la cale de Bernard Madoff, sunt departe de a fi descurcate, chiar dacă autorul acesteia a fost condamnat la 150 de ani de închisoare după ce şi-a recunoscut vina.

Executorul care lichidează firma de investiţii a lui Madoff a dat în judecată banca austriacă Medici AG şi pe fondatorul acesteia, Sonja Kohn, în încercarea de a recupera 58,8 mi­liar­de de dolari. În afară de Sonja Kohn şi Banca Medici, în proces sunt implicate Bank Austria şi UniCre­dit SpA.

Lichidatorul american Ir­ving Picard caută urma a 19,6 miliarde de dolari care ar fi fost "triplate" până la 58,8 miliarde de dolari într-unul dintre cele mai mari acte de corupţie organizată. Picard o acuză pe Kohn de a fi alimentat escrocheria Madoff începând chiar din anul 1985. Cei doi foloseau schema piramidală Ponzi, prin care promiteau un pro­fit uriaş clienţilor, pe care nu îl produ­ceau însă, ci îl obţineau din atra­gerea de noi clienţi. Madoff îşi răs­plătea, în secret, partenera austriacă cu zeci de milioane de dolari. Kohn ar fi creat, de altfel, Banca Medici pentru a deturna fonduri de peste 9 miliarde de dolari către Madoff.

Banca Medici, care între timp şi-a schimbat numele în 2020 Medici AG, ar fi operat ca sucursală a Bank Austria, administrând conturile acesteia. Pentru aceasta, Bank Austria ar fi primit cel puţin 31 milioane de dolari. Bank Austria, care deţine 25% din acţiunile Băncii Medici, a fost preluată în 2005 de banca italiană UniCredit. În plângerea depusă de Picard se arată că "investiţia ilegală pusă la cale de Madoff a îmbogăţit-o pe Kohn şi pe familia sa şi a adus câştiguri uriaşe unora dintre cele mai mari bănci din Italia şi Austria, pe spatele victimelor lui Madoff".

Într-o declaraţie comună, Uni­Cre­­dit şi Bank Austria au anunţat că "se vor opune vehement acestei plân­ge­­ri", deoarece se consideră "o victimă, şi nu un complice al lui Bernard Madoff". Fostul director executiv al Uni­cre­dit, Alessandro Profumo, a fost şi el citat în acest proces.

În ultimele luni, lichidatorul Ir­ving Picard a deschis sute de procese în încercarea de a recupera peste 34 miliarde de euro de la bănci, fonduri de investiţii care ar fi câş­tigat din es­cro­­che­ria pusă la cale de Madoff. Pe­ lis­­ta proceselor se află banca britani­că HSBC (9 miliarde de dolari), ban­ca americană JP Morgan Chase (6,4 mi­liarde de dolari) şi UBS (2,5 mi­liar­de de dolari). Până acum, Picard a recuperat circa 2,5 miliarde de dolari. Unul dintre fiii lui Bernard Ma­doff a fost găsit mort la New York, la doi ani după arestarea tatălui său. El şi fratele său, Andrew, erau an­che­taţi în acelaşi caz în care tatăl lor a fost condamnat la închisoare.

×