x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Freelancer de carieră

Freelancer de carieră

de Diana Scarlat    |    18 Aug 2012   •   21:00
Freelancer de carieră

Lumea contemporana se imparte intre corporatisti si freelanceri, ultima varianta fiind preferata de foarte multi profesionisti cu spirit antreprenorial. In multe tari ale lumii, cei care sunt pe cont propriu spun ca au mai mult de castigat decat daca ar fi angajati.

Mark Sullivan si Joseph White sunt doi britanici care in ultimii zece ani au trait ca freelanceri, facand mai multe meserii. Ajunsi in Romania cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, cei doi se bucura de libertatea de miscare pe care le-o ofera cariera de freelanceri si explica de ce considera ca aceasta este cea mai buna varianta. "Multora le este frica sa renunte la locurile de munca si sa intre pe piata ca freelanceri, insa de peste zece ani am observat ca se traieste mult mai bine daca esti pe cont propriu. Ca freelancer iti poti selecta clientii, cei care te cauta stiu exact cum lucrezi si ce pot sa-ti ceara, iar totul merge mult mai bine decat atunci cand esti angajat. In primul rand, stii ca lucrezi pentru tine si-ti poti gestiona singur timpul si resursele, astfel incat sa te poti bucura si de propria viata", spune Mark Sullivan. El locuieste intr-o mica localitate de langa Londra, dar lucreaza pentru clienti din mai multe tari ale lumii, fiind grafician.

"Am observat ca sunt din ce in ce mai multi oameni care prefera sa devina freelanceri in ultimii ani, astfel incat sa-si poata controla singuri viata si cariera. Poti face asta dupa ce ai devenit deja profesionist, ai un portofoliu bogat si te cunoaste lumea in piata. Totusi, nu doar in Romania, ci si in Anglia si in multe tari ale lumii, oamenii se tem de acest pas, crezand in siguranta pe care le-o ofera un loc de munca pe care ei il numesc stabil. De fapt, cei mai multi nu-si dau seama ca stabilitatea aceasta nu exista si ca e nu doar comod sa fii freelancer, dar e si mai sigur viitorul, atunci cand devii un nume pe o piata, spune si Joseph, care lucreaza de zece ani ca designer, iar in timpul liber reconditioneaza diverse obiecte vechi pe care consumatorismul contemporan le trimite la cimitirul de vechituri.

Nu doar cei doi se lauda cu viata linistita pe care le-o ofera cariera de freelanceri si de cele patru-cinci luni pe an pe care le au la dispozitie pentru a calatori prin toata lumea, ci si Rachel Bergstein, din Israel, care spune ca in ultimii sase ani, freelancerii cu meserii liberale au avut castiguri de doua sau de trei ori mai mari decat cei care practica meserii similare ca angajati. "La noi in tara au fost proteste ale tinerilor in ultimii doi ani, pentru ca un angajat nu-si mai poate permite sa cumpere o casa dintr-un salariu mediu pe economie. La proteste am participat si noi, freelancerii, din spirit de solidaritate cu cei care inca sunt angajati, chiar daca noi nu avem probleme financiare, insa stim ca salariile lor mici ne vor aduce si noua prejudicii in viitor", spune Rachel.

Romanii sunt printre ultimii care au descoperit aceasta oportunitate de a face cariera ca freelanceri, dar fenomenul se extinde. Un freelancer poate lucra si prin intermediul paginilor web specializate in astfel de conexiuni pe piata fortei de munca si pot castiga destul de usor un venit de aproximativ 800-1.000 de euro lunar.

×