x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frica de controale: oamenii de afaceri vor Legea Prevenţiei

Frica de controale: oamenii de afaceri vor Legea Prevenţiei

de Cristian Anton    |    02 Feb 2017   •   09:48
Frica de controale: oamenii de afaceri vor Legea Prevenţiei
Sursa foto: DIANA OROS

Oamenii de afaceri români sunt terorizaţi de organele de control şi se simt nedreptăţiţi faţă de multinaţionale, care sunt clar favorizate în această privinţă. De aceea, mediul de afaceri are nevoie de Legea prevenţiei, care să aducă un echilibru între agenţii economici şi instituţiile de control, este concluzia forumului “Relaţia dintre stat şi mediul de afaceri în 2017- Legea Prevenţiei”, organizat de Intact Media Group. Deşi la eveniment îşi confirmaseră participarea Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu şi ministrul pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, nici unul nu a mai ajuns, spre neplăcuta surpriză a celor prezenţi.

Frica de control este un sentiment oribil când desfăşori un business în România, a declarat în cadrul forumului Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. "Aproape toţi reprezentanţii mediului de afaceri au discutat despre sentimentul de frică, ceea ce este un sentiment oribil când vrei să desfăşori o activitate de business în România. Dacă discutăm de companiile cu capital românesc şi mă refer la cele care îşi desfăşoară activitatea în mod corect se confruntă, într-adevăr, cu o concurenţă neloială. O dată din partea companiilor multinaţionale, fiindcă acestea au un mecanism de lobby foarte bine pus la punct, ca de exemplu prin ambasade, prin relaţii externe la cel mai înalt nivel. Companiile noastre cu capital românesc nu se bucură de aceste privilegii, iar statul român are obligaţia să creeze o platformă pentru a-şi reprezenta interesele şi pentru a proteza şi interesele companiilor cu capital românesc", a spus Laufer. Şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a vorbit despre problema instituţiilor de control şi a predictibilităţii deficitare.

"Autorităţilor de control româneşti le este, câteodată, frică de profesionalismul comitetului de primire de la multinaţionale. Şi atunci preferă să îşi verse năduful pe capitalul autohton”, Mihai Daraban, preşedintele CCIR.

 


"Vom găsi, împreună cu întreg Guvernul României, cea mai bună soluţie pentru ca Legea prevenţiei să protejeze mediul de afaceri, în mod special mediul de afaceri cu capital românesc. Ştiu cât de importantă este predictibilitatea dar ştiu şi necesitatea unei legi a prevenţiei care să permită tuturor companiilor să funcţioneze normal. Această lege a prevenţiei a fost anunţată în programul de guvernare. Conform calendarului nostru, legea va fi aprobată de Guvern în data de 23 februarie", a revenit secretarul de stat Laufer. "Din punctul de vedere al Ministerului de Finanţe, este o lege necesară, care poate preîntâmpina în viitor multe din derapajele care s-au produs chiar şi la nivelul Ministerului", a declarat şi Ionuţ Mişa, director ANAF. 

“Predictibilitatea economică este o chestiune importantă, de care ne lovim pas cu pas. Avem uneori emoţii şi când zburăm peste ocean, când după un zbor lung s-ar putea ca la destinaţie să ne schimbăm discursul pentru că pe timpul zborului s-a schimbat Codul fiscal", a spus Daraban. 

Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.

Autoritatea care constată contravenţia nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare. Legea prevenţiei nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru, angajarea unui salariat sub salariul minim garantat în plată sau punerea în pericol a sănătăţii şi vieţii consumatorilor. 

 

Toţi reprezentanţii marilor companii româneşti prezenţi la forumul “Relaţia dintre stat şi mediul de afaceri în 2017- Legea Prevenţiei”, organizat de Intact Intact Media Group, au criticat legea şi modul în care instituţiile de control ale statului ştiu să-şi facă treaba. De exemplu, un hotel este vizat de nu mai puţin de 38 de entităţi de control

×