x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fuia vrea să taxeze suplimentar terenurile nelucrate

Fuia vrea să taxeze suplimentar terenurile nelucrate

de Elena Stan    |    22 Feb 2012   •   21:00
Fuia vrea să taxeze suplimentar terenurile nelucrate

Taxarea suplimentara a terenurilor nelucrate i-ar putea obliga pe pro­prietari sa le cultive, este de parere mi­nistrul Agriculturii, Stelian Fuia (foto). 'Vrem sa aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat in cultura prin taxarea suplimentara. Lucram la proiectul de act normativ si o sa vedem cum il promovam, prin ordonanta de urgenta sau prin lege in Parlament', a declarat Fuia. El a adaugat ca spera ca in termen de doua saptamani sa inainteze Guvernului proiectul de act normativ.

Oficialul a spus ca suprafata agricola nelucrata, la nivel national, s-a redus de la 3 mi­lioane de hectare in urma cu cativa ani la sub un milion de hectare anul trecut. In plus, Fuia vrea sa prelungeasca interdictia achizitionarii de terenuri agricole de catre straini si dupa sfar­situl anului 2013, cand expira in­ter­dictia inclusa in tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. 'Stra­inii, pana pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpara terenuri in Romania, iar intentia noastra este, daca pu­tem, sa ducem acest moratoriu si dupa 2013', a declarat Fuia intr-o confe­rin­ta de presa. Cetatenii straini pot cum­para terenuri doar prin interme­diul firmelor inregistrate in Romania. 'Noi ne-am luat obligatia ca la 1 ia­nua­rie 2014 sa deschidem piata. Dar in­tentia mea este de a obtine o prelungire, prin modificarea trata­tului de aderare', a mai spus ministrul.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca scaderea TVA la alimente nu figu­reaza pe agenda Guvernului din acest an, deoarece in conditiile econo­mice actuale nu se poate vorbi de o re­laxare fiscala.

'Nu putem pe de o parte sa spu­nem ca scadem TVA, iar pe de alta parte marim salariile sau pensiile. Deci scaderea TVA nu este anul acesta pe agenda Guvernului. In func­tie de situatia economica vii­toare discutam si acest subiect. Si dom­nul Tabara a spus ca ar fi bine, dar n-a zis nici cand, nici cum', a mai spus Stelian Fuia. La ultima con­fe­rinta in calitate de ministru al Agri­cul­turii, Valeriu Tabara a spus ca TVA la alimente ar trebui redusa de la 24% la sub 10%, masura urmand sa aiba ca efect scaderea pretului la ali­mente si diminuarea evaziunii fiscale.

×