x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furtul este cea mai răspândită formă de infracționalitate economică

Furtul este cea mai răspândită formă de infracționalitate economică

de Elena Stan    |    06 Mar 2014   •   00:48

Infracționalitatea economică împotriva companiilor și a altor organizații a crescut cu 3% anul acesta, comparativ cu anul 2011, ajungând la 37%, potrivit sondajului PwC Global Economic Crime Survey. De asemenea, un sfert dintre respondenții sondajului au declarat că au fost vizați de criminalitatea informatică, pe măsură ce infractorii folosesc tot mai mult tehnologia ca principal vehicul pentru comiterea infracțiunilor.

“Infracționalitatea economică persistă în ciuda eforturilor continue de a o combate. Nici o organizație, indiferent de mărime, în orice colț al lumii, nu este imună la impactul fraudei și al altor infracțiuni economice” a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România. Pe primul loc în topul celor mai comune forme de infracționalitate economică se situează furtul, cu circa 70%, urmând frauda în procedurile de achiziții, cu 29%, corupția, cu 27%, criminalitate informatică, cu 24% și frauda contabilă cu 22%. Alte infracțiuni raportate includ spălarea de bani, furtul intelectual sau de date, frauda ipotecară și cea fiscală.

Potrivit studiului, pierderile asociate infracțiunilor economice sunt dificil de evaluat, însă la nivel global, 20% dintre victime estimează impactul criminalității economice asupra organizației lor la peste 1 milion USD, iar 2% dintre victime plasează impactul la mai mult de 100 milioane USD. Cea mai ridicată rată a infracționlității economice a fost înregistrată în Africa, unde 50% dintre respondenți s-au declarat ca fiind victime ale acesteia, urmând America de Nord, Europa de Est, America Latină și Europa de Vest etc. 

×