x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GĂLCEAVA CONTINUĂ/Guvern de Cotroceni

GĂLCEAVA CONTINUĂ/Guvern de Cotroceni

de Florina Zainescu    |    18 Mar 2009   •   00:00

Pe măsură ce încheierea unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional este tot mai aproape, dihonia din coaliţia de guvernare este tot mai mare: Preşedinţia a luat faţa Guvernului la discuţiile cu Fondul, iar PSD-ul, sărit din nou din schemă, acuză "lipsa de transparenţă" şi anormalitatea situaţiei.




Geoană spune că există riscul ca Guvernul să pară comandat de la Palatul Cotroceni
Foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi premierul Emil Boc s-au întâlnit ieri după-amiază, la Palatul Cotroceni, cu membrii delegaţiei FMI şi au analizat şi evaluat pachetul de împrumut care urmează să fie contractat de România de la instituţiile financiare externe. Lucru care i-a nemulţumit pe social-democraţii care nu au fost invitaţi la discuţie. În timp ce Băsescu o făcea pe premierul cu delegaţia FMI, social democraţii discutau cu principalele sindicate şi asociaţii ale pensionarilor, pe tema unor eventuale condiţii pe care Guvernul trebuie să le impună în negocierile cu Fondul.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri seară, că este anormal ca discuţiile cu FMI să aibă loc mai întâi la Palatul Cotroceni. "E obligatoriu de a avea o separare a puterilor în stat. Astfel de discuţii mai mult sau mai puţin transparente ar trebui să înceteze şi am transmis oficial premierului să facă mâine (miercuri - n.r.) o informare cu privire la elementele unei eventuale negocieri", a declarat Geoană. Întrebat de ce PSD nu a fost invitat la discuţii, preşedintele PSD a răspuns: "La Cotroceni stă de obicei preşedintele. Dacă cei din delegaţia FMI au simţit nevoia să vorbească mai întâi cu preşedintele, nu este nici un fel de problemă. Dar dacă este vorba de o prezentare în avanpremieră a elementelor de negociere pe care FMI le consideră importante în relaţia cu România, ar fi fost firesc ca prima vizită să fie la Guvern, împreună cu guvernatorul Băncii Centrale şi apoi, eventual, să fie inclus în consultare şi preşedintele şi Parlamentul".

Voalat, Geoană l-a acuzat pe şeful statului că se poartă ca un premier, iar PSD-ul nu tolerează acest lucru. "Dacă cei de la PD-L se complac în această situaţie este obligaţia noastră să spunem că deciziile se iau în Guvern pe baza deciziilor din coaliţie", a spus preşedintele PSD.

BĂSESCU, SALVATORUL NAŢIUNII
În replică, Băsescu a declarat că a fost prima dată când s-a întâlnit cu echipa FMI, de la începutul vizitei de evaluare pe care aceasta o efectuează în România. Băsescu a spus că este o cutumă ca misiunea FMI să se întâlnească cu şeful statului unde efectuează evaluarea şi a precizat că aceasta este "în linii mari" finalizată. "Ţara se află în dificultate şi nu mă voi ascunde de a-mi asuma răspunderea, acestea fiind obiectivul meu, iar cine vrea să mă îndepărteze de această obligaţie nu ştie ce spune", a răspuns şeful statului.

CONSFĂTUIRI DE TAINĂ
Înainte de întâlnirea cu FMI, la Cotroceni a mai avut loc o discuţie între preşedinte, premier şi, potrivit unor surse citate de Mediafax, câţiva miniştri PD-L. Nici la această întâlnire social democraţii nu au fost invitaţi. Generos, premierul Emil Boc le-a oferit aseară o acadea pesediştilor, să uite umilinţa: a convocat Comitetul interministerial pentru finanţarea externă şi internă a României, din care fac parte atât miniştrii PD-L, cât şi cei PSD. După două ore, Boc a transmis comitetului că date concrete vor fi prezentate mai întâi Guvernului.

 

Jocul miliardelor

Ultima sumă luată în calcul de România pentru un împrumut extern de la FMI, CE şi instituţiile financiare internaţionale precum Banca Mondială este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma să vină de la Fond, au declarat surse apropiate negocierilor. "Delegaţia FMI a discutat, de principiu, la Cotroceni, proiectul scrisorii cadru privind un posibil acord de finanţare. Acest lucru nu înseamnă, însă, că Fondul a terminat evaluarea economică a ţării", au spus sursele. Preşedintele Băsescu a confirmat aseară că suma ce ar putea fi împrumutată de România ar putea fi de aproape 20 de miliarde de euro, dacă se merge pe o finanţare de doi ani.

×
Subiecte în articol: cotroceni economic preşedintele