x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gata cu gazele ieftine pentru firme

Gata cu gazele ieftine pentru firme

de Elena Stan    |    29 Oct 2010   •   00:00

Facilitatea prin care combinatele chimice şi producătorii de energie pri­meau gaze ieftine expiră la înc­e­pu­tul lunii noiembrie.

Neprelungirea acestui termen la şedinţa de Gu­vern de ieri înseamnă că  producătorii de energie şi combinatele chimice nu vor mai primi exclusiv gaze din pro­du­cţia internă, care erau mai ieftine de aproape două ori faţă de cele im­por­tate, aşa cum au beneficiat în ul­ti­­mul an.

"Guvernul nu a luat nici o de­­cizie în ceea ce priveşte prelungi­rea acestei facilităţi", a declarat Ion Ari­­ton, ministrul Economiei, potri­vit Me­diafax. Cum Guvernul nu a pro­gra­mat nici o altă şedinţă până la sfârşitul lunii octombrie, surse din cadrul Ministerului Economiei sunt de părere că "fără prelungirea acestui termen, se consideră că este o re­nun­ţare tacită la facilitatea respecti­vă".

Ministerul Economiei a decis anul trecut să sprijine industria chimică şi producătorii de energie prin alimentarea exclusiv cu gaze produse de Romgaz, al căror preţ este de circa două ori mai mic faţă de cel al gazelor importate, pentru a rezista efectelor crizei economice şi pentru a evita disponibilizarea a 9.000 de salariaţi.

Facilitatea a fost valabilă iniţial pentru perioada mai-octombrie 2009, dar a fost prelungită ulterior cu un an, până la sfârşitul lunii octombrie 2010. 

×
Subiecte în articol: economic