x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaura Bancorex, inca un miliard $

Gaura Bancorex, inca un miliard $

05 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Guvernul a marit garantiile acordate Bancii Comerciale Romane pentru pagubele provocate de preluarea Bancorex de la 480 de milioane de dolari la aproape un miliard de dolari. Nota de plata a Guvernului pentru Bancorex a urcat la un miliard de dolari, o suma mai mare decat pretul pe care statul il poate lua din privatizarea BCR.
DANIELA IVAN, IOHANNA ONACA

Guvernul a hotarat sa mareasca garantiile acordate Bancii Comerciale Romane (BCR) pentru pagubele provocate de preluarea Bancorex. Printr-o hotarare de guvern, s-au mai adaugat 425 de milioane de dolari peste cei aproape 480 de milioane de dolari prevazuti anterior drept garantie acordata BCR pentru angajamentele extrabilantiere rezultate din finalizarea procesului de restructurare a Bancorex. Alte 60 de miloane de dolari sunt garantati pentru daunele care ar putea fi platite in urma unor procese pierdute.

Bani pierduti

Pe scurt, s-a ajuns la aproape un miliard de dolari, bani pe care Ministerul de Finante ii garanteaza pentru creditele neperformante mostenite de la Bancorex. Adica, fiecare roman va scoate din buzunar 50 de dolari. Masura a fost ceruta de BERD si IFC - Divizia de Investitii a Bancii Mondiale ca o conditie pentru preluarea unui sfert din BCR. Concret, pentru 25% din actiunile BCR, cele doua institutii vor plati 220 de milioane de dolari.

Finantele platesc

Conform unor surse din Ministerul Finantelor, majorarea plafonului de garantare a fost necesara deoarece dupa anul 2000 au devenit neperformante multe din creditele acordate de Bancorex. Totodata, in momentul cand au fost acordate primele garantii nu se putea stabili exact valoarea lor. Garantarea de catre stat inseamna ca, in cazul in care unul dintre fostii clienti ai Bancorex nu-si mai plateste obligatiile, acestea sunt platite de Ministerul Finantelor. Ulterior, acesti bani platiti de Ministerul de Finante din contributiile si taxele platite de romani trebuie recuperati de AVAS prin executare silita. Ramane de vazut cate dintre firmele care au luat creditele neperformante mai sunt de gasit sau mai au ceva de recuperat.

TUNURI

De la rasunatorul faliment al Bancorex au trecut aproape 5 ani, insa marea teapa e nerezolvata si in ziua de astazi, avand efecte severe pentru buzunarele contribuabililor. In 1999, Banca Comerciala Romana a preluat ce a mai ramas din activele Bancorex in urma declararii falimentului acestei banci, ca urmare a numarului foarte mare de credite neperformante. Printre cei care au luat bani de la Bancorex se afla nume importante: fratii Paunescu (circa 200 de milioane de dolari), Andrei Serban (300.000 de dolari), Adrian Costea sau Sever Muresan. Afaceri rasunatoare soldate cu mari scandaluri au inghitit si ele o multime de bani de la Bancorex: "Valeologia-mafia rusa" (circa 200 milioane de dolari), "Sanca" (circa 5 de milioane de dolari) sau "Megapower" (15 milioane de doalri). (Iohanna Onaca)

RECUPERARI

Datoriile bancare neperformante recuperate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) de la fosta Bancorex au fost la sfarsitul anului 2003 in valoare de 7.634 miliarde de lei. Suma neta denominata aferenta creantelor preluate de AVAB de la fosta Bancorex si preluata pe baza de legi speciale a fost de 11.297 de miliarde de lei si 391 milioane de dolari. Totalul rezultat a acestor doua sume s-a ridicat la circa 19.114 miliarde de lei. In structura institutei, valoarea nominala in dolari preluata de la Bancorex si BCR a reprezentat 45,6% din totalul portofoliului AVAB. Tradus, acest lucru inseamna o suma de aproximativ 2,078 miliarde de dolari. (Catalin Budescu)
×
Subiecte în articol: economic milioane dolari bancorex