x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Gaura neagră” RA - APPS a înghiţit 145 milioane lei

„Gaura neagră” RA - APPS a înghiţit 145 milioane lei

de Cristian Anton    |    16 Iun 2016   •   15:31
„Gaura neagră” RA - APPS a înghiţit 145 milioane lei
Sursa foto: Victor Stroe/INTACT IMAGES

Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA- APPS) a bătut toate recordurile negative în 2015. Deşi are o avere imobiliară de 2,2 miliarde lei, echivalentul a 500 de milioane de euro, modul în care a administrat-o a generat numai anul trecut pierderi uriaşe, de peste 50 de milioane de lei. Dacă mai adăugăm datoriile de 73,9 de milioane de lei şi investiţiile de 21,8 milioane de lei, ajungem la un minus al RA-APPS de 145,7 milioane de lei.

RA-APPS se dovedeşte o adevărată gaură neagră pentru bugetul de stat. Aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, instituţia care administrează bunurile şi serviciile de protocol ale demnitarilor a raportat pentru aul 2015 pierderi de 50.395.586 lei, de aproape patru ori mai mari decât cele din 2014. Cel mai rău a mers Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol (SRP) Neptun.

Vilele de protocol de la mare, pe care preşedintele, premierul şi alţi demnitari le ocupă vară de vară, au adus regiei un minus de peste 15 milioane lei, în timp ce filiala bucureşteană SAIFI a raportat pierderi de 11 milioane lei.

Nici măcar Clubul Floreasca sau Hotelul Triumf, cele mai cunoscute active ale RA-APPS, nu au reuşit să meargă pe plus, înregistrând pierderi de trei milioane de lei. Şi un amănunt relevant pentru a înţelege mai bine „performanţa” managerială a regiei: Hotelul Triumf, monument istoric de referinţă pentru Bucureşti, a avut un grad de ocupare de sub 20%, din cauza condiţiilor deplorabile de cazare pe care le oferă.

Investiţii mari în vilele de la mare

Activitatea de vânzare a imobilelor din proprietatea RA-APPS a mers foarte prost în 2015. Regia a reuşit să vândă doar 44 de clădiri şi terenuri, pentru care a încasat 9,5 milioane de euro. Spre comparaţie, în 2014 reuşea să vândă 125 de imobile. De altfel, aceasta este una din problemele parcă insurmontabile ale RA-APPS, care nu găseşte cumpărători decât pentru apartamente sau vile din Capitală, în timp ce restul activelor sale stau de ani de zile la vânzare fără a trezi nimănui interesul, din cauza preţurilor extrem de mari.

Între linii

Cea mai interesantă investiţie din Bucureşti a RA - APPS, realizată din bugetul public, este cea de 1.477.662,2 lei, pentru reparaţiile capitale la vila de pe strada Gogol, care a devenit reşedinţa oficială a fostului preşedinte Traian Băsescu.  

RA - APPS a investit anul trecut nu mai puţin de 21,8 milioane de lei pentru renovarea activelor sale, cu speranţa că le face mai atractive pentru eventualii cumpărători. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi vilelor de protocol de la mare, adică aceleaşi care au adus şi cele mai mari pierderi: peste patru milioane lei a investit RA-APPS pentru confortul demnitarilor care se vor relaxa la Neptun.

RA-APPS speră în acest an la venituri de 32 milioane de euro din vânzarea de vile şi hoteluri. De aceea, regia are un buget de 7 milioane de euro pentru publicitate şi evaluare. În acest moment, celebrul Hotel Triumf este scos la vânzare cu 15 milioane de euro. În Cluj Napoca, regia cere pentru hotelul Victoria 7 milioane de euro.

RA - APPS are peste 2.000 de angajaţi

Comoara imobiliară de jumătate de miliard de euro a RA - APPS este administrată de nu mai puţin de 2.136 de angajaţi, răspândiţi în cele 9 filiale ale sale din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Constanţa, Suceava şi Cluj Napoca. Din totalul cheltuielilor de 350 milioane de lei realizate de regie în 2015, numai pentru salarii au fost alocate 53,6 milioane de lei, din care 12,4 milioane de lei doar pentru prime şi sporuri. Cu atâţia angajaţi, regia nu mai face faţă şi obligaţiilor de plată. Aşa se face că RA-APPS a înregistrat în 2015 datorii totale de 73,9 milioane de lei. Interesant este că o mare parte din acestea sunt la bugetul de stat, din care ia banii pentru asigurarea confortului deplin demnitarilor noştri. Potrivit propriilor raportări, regia are restanţe la bugetul public de 22 milioane de lei, reprezentând impozite şi taxe. Acestora li se adaugă 28 milioane de lei datorii către furnizori, 6,9 milioane de lei pentru drepturi de personal etc. RA-APPS este condusă de directorul general Marius Grăjdaru şi un Consiliu de Administraţie din care fac parte Niculae Teodorescu, Dragoş Condrea, Marin Popescu, Dumitru Constantin şi Laura Raluca Alina Dragotă. 

Chiar dacă RA - APPS a raportat numai pentru anul trecut pierderi şi datorii uriaşe, de peste 145 milioane lei, s-au găsit resurse pentru majorarea cu aproape 30% a salariilor. Astfel, directorul instituţiei va avea o leafă de 16.000 lei.

RA - APPS a alocat pentru 2016 un buget de salarii de 64,47 milioane de lei, semnificativ mai mare decât cel de anul trecut.

×
Subiecte în articol: RA - APPS