x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze scumpe, dar cu abonament

Gaze scumpe, dar cu abonament

12 Mar 2004   •   00:00

Pretul gazelor naturale va creste, de la 1 aprilie, cu 5%, pana la 138 de dolari pentru mia de metri cubi. Pana in 2007, romanii vor plati pentru gaze cat europenii, iar din 2005 vor avea facturi pentru consumul individual.

Pretul gazelor naturale pentru populatie va ajunge la 160-165 de dolari pe mia de metri cubi anul viitor si la 190 de dolari in 2007, conform unui grafic stabilit de autoritati in vederea deschiderii pietei interne catre cea europeana.

In prezent, pretul gazelor naturale pentru populatie este de 130 de dolari/mia, dar a mai fost deja anuntata o scumpire cu 5% incepand cu 1 aprilie.

"Nu putem dori integrarea europeana fara sa corelam preturile interne cu cele externe. Este preferabila o crestere graduala fata de o explozie a pietei in 2007, cand aceasta va fi libera", a declarat Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.

Facturi individuale

Toti consumatorii de gaze naturale vor plati, incepand din 2005, un abonament lunar, diferentiat in functie de consum, a declarat Marcela Oltean, director la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naurale (ANRGN). Populatia si firmele vor plati, pe langa cantitatea consumata, si un abonament, metoda fiind comparabila cu cea practicata de Electrica, insa tipurile de abonamente si categoriile de consum vor fi diferite. "Abonamentele care vor fi introduse din luna ianuarie 2005 vor fi stabilite pe baza consumului de gaze naturale. Este de asteptat ca populatia sa aiba un singur tip de abonament", a adaugat Oltean. Pentru beneficiarii conectati la sistemul de distributie (populatia si societatile comerciale), ANRGN a stabilit sase categorii, iar pentru cei conectati la sistemul de tranzit (doar firme) vor exista cinci trepte de consum.

Caldura va fi contorizata

Contorizarea individuala a consumului de energie termica va deveni obligatorie, in urmatorii ani, iar contractele vor fi incheiate direct intre beneficiar si furnizor, potrivit unui proiect de lege aflat in curs de elaborare. "Prin aceasta lege se va impune un termen de doi ani pentru finalizarea contorizarii blocurilor si (ulterior - n.r.) montarea robinetelor termostat, care permit reglarea consumului. De asemenea, va fi obligatorie incheierea de contracte individuale intre furnizorul de energie termica si consumatori", a declarat ieri Iulian Iancu.
( ADRIAN N. IONESCU)

×
Subiecte în articol: economic