x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom doreşte să exporte mai multe gaze ruseşti în România

Gazprom doreşte să exporte mai multe gaze ruseşti în România

04 Oct 2011   •   16:14
Gazprom doreşte să exporte mai multe gaze ruseşti în România

Directorul gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, spera ca Romania va inregistra o dezvoltare economica si isi va spori achizitiile de gaz rusesc.

“Romania joaca un rol important pe piata gazelor din Europa. In afara de faptul ca este un consumator important, este si o tara de tranzit pentru pentru statele din sud-estul Europei', a declarat Aleksei Miller, cu prilejul intalnirii pe care a avut-o la Moscova cu ministrul Economiei, Ion Ariton.

Conform Agerpres, Romania a importat in 2008 aproximativ 4,4 miliarde de metri cubi de gaze rusesti, dupa care, in 2009, volumul achizitionat s-a redus brusc, la 2,5 de miliarde de metri cubi. Anul trecut importul a fost de 2,6 miliarde de metri cubi, iar in primele sase luni din 2011, acesta a crescut cu 91% fata de perioada similara din 2010.

O alta miza, mult mai importanta, este renegocierea unui acord acordului semnat in 1996 intre Romania si Rusia, care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti importate de Romania, cat si la tranzitul acestora catre terte tari.

In forma actuala, gazele naturale ce se livreaza din Rusia in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom. Prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia, o varianta imposibila in acest moment din punct de vedere tehnic. Astfel, Romania va trebui sa finalizeze conducta Arad-Szeged, pe sensul de export, conducta Giurgiu-Ruse si sa realizeze interconectariea cu Serbia.

Odata puse la punct aceste aspecte, Gazprom ar putea livra Romaniei 10 miliarde de metri cubi pana in 2020, de aproape patru ori mai mult decat volumul inregistrat in prezent.

×