x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom împinge Bulgaria în South Stream prin România

Gazprom împinge Bulgaria în South Stream prin România

17 Oct 2010   •   00:00

Memorandumul de înţelegere între Gazprom şi România privind cooperarea în proiectul South Stream a slăbit considerabil poziţia Bulgariei în negocierile referitoare la participarea statului bulgar la construcţia gazoductului, potrivit publicaţiei ruse Lenta.ru, citată de Novinite.
Gazprom a anunţat miercuri că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Ruta prin România a South Stream reprezintă o alternativă la traseul propus iniţial prin Bulgaria, iar vizita lui Miller la Bucureşti a îmbunătăţit considerabil poziţia Gazprom în faţa autorităţilor de la Sofia. Novinite a notat că acesta a fost motivul pentru care Bulgaria a adoptat o poziţie mult mai activă şi a încheiat acorduri importante cu partea rusă în timpul vizitei şefului Gazprom, Alexei Miller.
Articolul, intitulat sugestiv "Bulgaria împinsă în South Stream prin România", citează experţi care consideră că Rusia s-a folosit de România pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei. Însă ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traicho Traikov, a respins în repetate rânduri această variantă, inclusiv după întâlnirea de vineri cu Miller.
Traikov a declarat că este practic imposibil ca România să înlocuiască Bulgaria în proiectul South Stream, ca rută de tranzit, dar că ambele ţări pot să profite de pe urma proiectului.
South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi concurează proiectul european Nabucco, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.

×
Subiecte în articol: economic