x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom tine Suceava la butelie

Gazprom tine Suceava la butelie

27 Aug 2004   •   00:00

Consortiul format din firmele Petromservice Bucuresti, companie controlata de sindicatele Petrom, si Stroytrasgaz Moscova, printre actionarii careia se regaseste gigantul rus Gazprom, intarzie inceperea lucrarilor la componenta de gaze a megaproiectului "Suceava - utilitati si mediu la standarde europene".

NICU AMURARITEI

Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat de catre titularul investitiei - Consiliul Judetean Suceava - in data de 7 iulie si conform contractului lucrarile trebuiau sa demareze in maximum 10 zile, adica pe 17 iulie. Potrivit unor surse din administratia judeteana, consortiul romano-rus intentioneaza sa traga de timp. Este posibil ca atitudinea lor sa fie legata de faptul ca Gazprom a fost eliminata din cursa pentru privatizarea Distrigaz Sud. Consortiul Petromservice - Stroytrasgaz a castigat prin licitatie dreptul de a construi 380 km de conducta de transport a gazului metan pe tronsoanele Frasin - Vatra Dornei, Paltinoasa - Radauti si Radauti - Siret.

TERMOFICAREA MERGE. Lucrarile de introducere a gazului metan vizeaza in aceasta prima etapa a proiectului alimentarea a 59 localitati sucevene. De mentionat ca lucrarile pe componenta de termoficare a proiectului au demarat deja. Consortiul format din firmele Loial Impex Suceava si Energomontaj Bucuresti va executa lucrarile de reabilitare a sistemelor de termoficare in Campulung Moldovenesc si Gura Humorului, firma ploiesteana Sudarc SRL se va ocupa de Siret, iar consortiul compus din societatile bucurestene Romib SA si VD Cons SRL va realiza lucrarile de reabilitare a sistemelor de termoficare in municipiul Vatra Dornei.

CREDIT EXTERN. Pentru realizarea investitiilor din prima etapa a proiectului "Suceava - utilitati si mediu la standarde europene" Consiliul Judetean Suceava a recurs la un credit extern in valoare de 86,3 milioane euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G.Londra, cu care institutia judeteana a semnat, la sfarsitul lunii martie, contractul de imprumut. Creditul are garantii guvernamentale.

SOLICITARE DE RECTIFICARE BUGETARA

Consiliile Judetene solicita ca la rectificarea bugetara sa li se suplimenteze sumele alocate cu aproximativ 12.000 miliarde lei, pentru reechilibrarea bugetelor localitatilor si functionarea institutiilor finantate de administratiile judetene. Presedintele CJ Suceava, Gavril Marza, a precizat ca reprezentanti ai Uniunii Consiliilor Judetene din Romania se vor intalni cu ministrul Finantelor, caruia ii vor prezenta cererile.
Judetul Suceava a solicitat ca la rectificarea bugetului sa primeasca 790 miliarde lei.

PERDANT

MEC a selectat Gaz de France pentru inceperea negocierilor directe pentru privatizarea societatii Distrigaz Sud si a decis ca trecerea in proprietatea privata a Distrigaz Nord sa fie negociata cu Ruhrgas. Gazprom si-a exprimat interesul doar pentru Distrigaz Sud si a inclus in oferta sa un contract de livrarea gazelor naturale pe termen lung, fara sa precizeze insa pretul. "Nu s-a precizat cu cat este mai ieftin gazul iar contractul nu putea fi cuantificat in procesul de privatizare, intrucat ar fi insemnat sa oferim conditii diferite competitorilor", a spus Dan Ioan Popescu.

Gazprom si compania italiana Enel nu au contestat decizia MEC privind selectia companiilor cu care institutia va incepe negocierile. Intre Gazprom si celelalte companii ofertante exista relatii comerciale contractuale, iar Ruhrgas detine actiuni la Gazprom. Compania rusa va ramane singura societate care va livra gaze in Romania, iar pretul de import va fi stabilit in continuare in baza unei formule de calcul acceptata unanim la nivel european, a mai spus ministrul.

Scrieti-ne!

Aveti afaceri banoase, afaceri ingenioase sau pe care le-ati inchis pentru ca nu se potriveau stilului de viata al romanilor? Credeti ca merita sa afle mai multa lume de ele? Povestiti-ne experienta dumneavoastra, iar noi o vom spune mai departe cititorilor nostri (clientilor vostri). Va asteptam mesajele la adresele: victor.ciutacu@jurnalul.ro sau adrian.mihai@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: economic suceava gazprom