x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie General Electric, la Cernavoda

General Electric, la Cernavoda

07 Sep 2004   •   00:00

General Electric (SUA) furnizeaza generatorul aferent Unitatii 2 (U2) a Centralei Nucleare de la Cernavoda, rotorul fiind deja livrat in 25 august, iar statorul urmand sa ajunga la destinatie in noiembrie. General Turbo Bucuresti, Nuclearmontaj si General Electric, sub managementul Nuclearelectrica, AECL (Canada) si ANSALDO (Italia), vor termina lucrarile de montaj anul viitor, exploatarea comerciala a unitatii urmand sa inceapa in 2006.

ADRIAN N. IONESCU

O data cu intrarea in functiune a U2, CNE Cernavoda va asigura 18-19% din productia de electricitate a Romaniei, la preturi mai mici. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei si Comertului (MEC), un megawatt de energie nucleara costa circa 27 de euro, spre deosebire de 45-50 de euro, in cazul unui megawatt obtinut din carbune.

COSTURI. Valoarea totala a investitiei la U2 este de 750 de milioane de dolari, iar importurile de echipamente se ridica la 368 de milioane de dolari. Pe de alta parte, MEC asteapta pana la sfarsitul lunii octombrie scrisori de intentie de la investitorii interesati de constructia Unitatii 3 a centralei, care va costa un miliard de dolari. Pentru a finaliza lucrarile la cel de-al doilea reactor, Romania a primit un imprumut de 223,5 milioane de euro de la Uniunea Europeana, prin Euratom, in ciuda protestelor organizatiilor ecologiste.

STRATEGIE. MEC recunoaste ca "in august 2003, din cauza secetei deosebit de grave, debitele Dunarii nu au mai putut asigura apa de racire". In replica, Nuclearelectrica a demarat un program de degajare a 40.000 mc de aluviuni formate la intrarea in bazinul CNE.

×
Subiecte în articol: economic