x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gerul forţează Petrom să crească importurile de gaze pentru a acoperi consumul în urcare. Romgaz a demarat importuri de sâmbătă

Gerul forţează Petrom să crească importurile de gaze pentru a acoperi consumul în urcare. Romgaz a demarat importuri de sâmbătă

de Daniel Ionaşcu    |    30 Ian 2012   •   15:55

Petrom a suplimentat importurile de gaze naturale pentru a acoperi cererea in crestere determinata de temperaturile scazute, la trei zile dupa ce Romgaz a luat o masura similara.

"OMV Petrom a decis sa contribuie la securitatea aprovizionarii in aceste conditii grele, suplimentand importurile prin Isaccea (judetul Tulcea - n.r.) cu o cantitate mai mare de 20% din deficitul estimat de autoritati pentru zilele urmatoare, desi avea toate vanzarile de gaz acoperite cu achizitiile si productia interna corespunzatoare", a anuntat compania, citata de Mediafax. Romgaz a suplimentat importurile de gaze sambata, "desi nu are competente pentru echilibrarea pietei".

Petrom a mai anuntat ca a inmagazinat de patru ori mai mult decat era obligata si concomitent si-a limitat consumul propriu de gaze.

"Petrom si-a depasit de peste patru ori obligatiile legale in privinta inmagazinarii de gaze, conform planului de actiuni pentru situatii de urgenta aferent perioadei 2011-2012. Astfel, Petrom trebuia sa stocheze 156 milioane metri cubi de gaz natural, insa a reusit sa inmagazineze aproape 704 milioane metri cubi, din care 595 milioane reprezinta productia interna si 109 milioane metri cubi din import", potrivit companiei.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat recent ca a demarat un control la 24 de societati din domeniul gazelor, intre care si cei mai mari furnizori E.ON si Gaz de France SUEZ, pentru neindeplinirea obligatiei de a asigura un stoc minim al gazelor.

×