x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ghadafi a fost cât p-aci să controleze Goldman Sachs.

Ghadafi a fost cât p-aci să controleze Goldman Sachs.

de Daniel Ionaşcu    |    31 Mai 2011   •   11:13

Cine se-seamana, se-aduna. Planeta a fost aproape ca rechinii financiari ai Occidentului sa asi dea mana intr-o colaborare stransa cu cei ai “aurului negru'.

Libienii au dat pe mana Goldman Sachs 1,3 miliarde de dolari din fondul suveran al tarii la inceputul lui 2008 pentru a face diverse pariuri pe monede, plus alte tranzactii.
Dar cand investitia si-a pierdut 98% din valoare, Goldman, intr-un ultim efort de a iesi cu reputatia curata, a oferit Libiei sansa de a deveni unul dintre cei mai mari actionari ai sai, scrie Wall Street Journal.

Insa discutiile dintre renumita banca de investitii sI Libyan Investment Authority (LIA) n-au dus nicaieri sI nimic nu s-a mai facut nici in privinta banilor pierduti. Discutiile s-au facut la nivel inalt sI i-au implicat sI pe Lloyd Blankfein, directorul executiv sI presedinte al Consiliului de Administratie, David Viniar – directorul financiar, sI Michael Sherwood – seful diviziei Europa.
La un punct al discutiilor Goldman a oferit fondului controlat de colonelul Muammar Ghadafi oportunitatea de a investiti 3,7 miliarde de dolari. ホntre mai sI iulie 2009, executivii Goldman au facut trei propuneri care ar fi dat Libiei actiuni preferentiale de 5 miliarde de dolari sau obligatiuni nesecurizate in caz de faliment.
In toiul crizei financiare din toamna lui 2008, Goldman a luat 10 miliarde de dolari de la autoritatile americane sI 5 miliarde de dolari de la miliardarul Warren Buffett, prin holdingul sau Berkshire Hathaway.

×
Subiecte în articol: petrol libia goldman sachs banci americane