x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gheorghe Pogea: Românii au cele mai mici venituri din UE

Gheorghe Pogea: Românii au cele mai mici venituri din UE

28 Apr 2009   •   00:00
Gheorghe Pogea: Românii au cele mai mici venituri din UE

România este statul din Uniunea Europeană cu cele mai mici venituri publice, a declarat astăzi în plenul Parlamentului, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. Declaraţia lui Pogea a venit în timpul dezbaterii proiectului de lege pentru aprobarea ordonanţei privind rectificarea bugetară şi reglementarea unor măsuri financiar-bancare.



"Acestea sunt resursele naţiunii noastre - numai 32,9 la sută din PIB, în timp ce Bulgaria are venituri bugetare de 40 la sută din PIB, iar statele nordice ajung chiar la 55 la sută din PIB", a spus ministrul Finanţelor, citat de Agerpres. Oficialul MFP a avertizat că România nu îşi mai poate permite să stea la acest nivel al veniturilor bugetare şi că nevoia de cheltuieli publice viitoare în ceea ce priveşte infrastructura, asistenţa socială şi co-finanţarea proiectelor impune venituri publice tot mai mari. Pogea a afirmat că nu mai este loc de demagogie în sistemul public în ceea ce priveşte nivelul de taxare în România, care nu ar mai putea fi în stare în anii următori să acopere nevoile de cheltuieli publice, dacă rămâne la acest nivel scăzut al veniturilor bugetare.

Rectificarea bugetului pe 2009 asigură echilibrul bugetar şi arată seriozitatea guvernului, a subliniat ministrul Finanţelor Publice. "Este un semn al seriozităţii guvernului că în perioadă de criză este capabil să ia măsuri chiar nepopulare pentru a asigura atractivitatea investiţională a României", a afirmat Pogea, care a adăugat că introducerea impozitului forfetar reprezintă o atitudine corectă faţă de contribuabilii oneşti. Rectificarea bugetară pentru 2009 prevede un deficit bugetar de 4,6 la sută din produsul intern brut /PIB/ faţă de doi la sută iniţial, bugetul public fiind fundamentat acum pe o scădere economică de patru la sută şi un PIB de 531,25 miliarde lei.

Veniturile bugetare totale se cifrează, după rectificare, la 174,9 miliarde lei, reprezentând 32,9 la sută din PIB, în scădere cu peste 18 miliarde lei faţă de proiecţia iniţială. Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat se situează la 199,3 miliarde lei, reprezentând 37,5 la sută din PIB, iar deficitul bugetar a fost proiectat la 24,3 miliarde lei (4,6 la sută din PIB). (O.C.)

×
Subiecte în articol: economic sută