x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Goana dupa banii UE

Goana dupa banii UE

18 Aug 2004   •   00:00

Agentia SAPARD se afla in fata pericolului de a nu reusi sa consume pana in noiembrie transa de 204 milioane de euro acordata de Uniunea Europeana. Prin urmare, institutia promite ca va acorda credite la foc automat.

CRISTIAN IONITA

Banii ramasi necheltuiti se vor duce pe apa sambetei. Pana acum s-au cheltuit 85 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul saptamanii se vor mai efectua plati de 20 de milioane. Asta inseamna ca pana la data de 3 noiembrie va trebui sa mai consumam 99 de milioane de euro, adica 40 de milioane pe luna. Incercand sa recupereze timpul pierdut, reprezentantii institutiei spun ca vor simplifica procedurile birocratice, vor face platile mult mai repede si vor reduce termenele de semnare a contractelor.

Efectele ar urma sa se faca simtite incepand din luna octombrie a acestui an. Gheorghita Corbu, directorul general al Agentiei SAPARD, ne-a declarat ca vor trece 20-25 de zile din momentul cand un beneficiar depune o cerere de plata si pana va incasa banii de la Agentie. Potrivit regulamentului, Agentia trebuie sa evalueze proiectul si sa le dea un raspuns solicitantilor in mai putin de 45 de zile de la depunerea dosarului. Corbu spune ca au reusit sa grabeasca lucrurile, astfel incat dosarele mai simple sunt semnate in 30 de zile.

SIMPLIFICARE. Alta metoda prin care "cochetul" program SAPARD va fi facut mai atragator in ochii taranilor este simplificarea documentatiei. Adica vor fi eliminate foarte multe documente. Care? Nu s-a stabilit inca, dar a fost constituit un grup de lucru format din 12 experti ai Agentiei si doi ai Ministerului Agriculturii.

Pana acum, cei care incercau sa ia un credit SAPARD primeau o lunga lista cu documentele pe care trebuie sa le contina dosarul. Nu le spunea nimeni de unde trebuie sa ia cutare sau cutare adeverinta. Acesta e unul dintre motivele pentru care solicitantii "nu aveau de ales decat sa apeleze la firme de consultanta. Unii le percepeau tarife foarte mari si ii descurajau, altii le luau un comision, apoi dispareau cu banii", spune directorul. Evident, exista si firme serioase, care au reusit sa duca finantarea pana la capat. Lista lor se gaseste pe site-ul Agentie (www.sapard.ro).

Ca sa nu ilustreze proverbul "Graba strica treaba", cei de la Agentie spun ca vor intari controlul la dosare. Directia de Control si Antifrauda avea 8 oameni, acum are 16 si se mai fac angajari.

TERMENE

"In martie, verificarea si autorizarea unei cereri de plata dura in medie 100 de zile, in prezent dureaza 31 de zile si scade progresiv pana cand vom ajunge la o medie de 20-25 de zile"

CONSULTANTI

"Nu aveau de ales decat sa apeleze la firme de consultanta. Unii le percepeau tarife foarte mari si ii descurajau, altii le luau un comision, apoi dispareau cu banii" - Gheorghita Corbu, directorul general al Agentiei SAPARD
×
Subiecte în articol: economic