x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Goana după cumpărăturile de Crăciun a început. Care este cel mai ieftin oraș din lume? Dar cel mai scump?

Goana după cumpărăturile de Crăciun a început. Care este cel mai ieftin oraș din lume? Dar cel mai scump?

26 Noi 2015   •   19:29
Goana după cumpărăturile de Crăciun a început. Care este cel mai ieftin oraș din lume? Dar cel mai scump?
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

UBS, principala bancă elvețiană, a realizat un studiu pentru a determina care sunt cele mai accesibile orașe din lume atunci când vine vorba de cumpărături.

Statistica a avut în vedere un coș de cumpărături în care se află 39 de produse*, precum lapte, pâine, carne, pește și orez, acordând o importanță mai mare acelor alimente consumate mai des. În plus, s-a luat în considerare și faptul că obiceiurile de consum diferă de la o țară la alta.
*calcul lunar, pentru o familie

Potrivit ElPais.es, între cele două extreme, cel mai ieftin oraș, Kiev și cel mai scump, Zurich, există o diferență colosală: în inima comercială a Elveției va trebui să plătești cu 572 de dolari mai mult pentru aceleași cumpărături.


Europa de Est, raiul cumpărăturilor

Din cele mai ieftine 10 orașe din lume, șapte din ele se află pe Bătrânul Continent, „intrusele” fiind New Delhi, Ciudad de Mexico și Mumbai care ocupă locurile 3,l 5, respectiv 9. Iată cum arată topul în care capitala României deține o poziție fruntașă:
1. Kiev - 166 $
2. Sofia - 214 $
3. New Delhi - 233 $
4. București - 248 $
5. Ciudad de Mexico - 249 $
6. Praga - 251 $
7. Varșovia - 253 $
8. Riga - 253 $
9. Mumbai - 253 $
10. Vilnius - 269 $


Zurich, mereu inaccesibil

Potrivit studiului realizat de UBS, Zurich este cel mai scump oraș din lume atunci când vine vorba de alimente. În centrul financiar al Elveției, cetățeanul trebuie să scoată din portofel 738 de dolari pentru a umple coșul cu cele 39 de produse selectate de specialiștii companiei.

Spre deosebire de cele mai ieftine orașe, concentrate în Europa de Est, cele mai scumpe orașe se situează pe teritoriul a patru continente: din Europa și Asia, până în Oceania și America, după cum puteți observa mai jos:

1. Zurich - 738 $
2. Seul - 688 $
3. New York - 632 $
4. Geneva - 623 $
5. Chicago - 586 $
6. Miami - 583 $
7. Tokyo - 582 $
8. Londra - 568 $
9. Sidney - 541 $
10. Oslo - 536 $

America Latina și „excepționala” capitală a Argentinei

Orașele latino-americane au prețuri relativ accesibile, totuși Buenos Aires reprezintă o excepție. Capitala argentiniană este cel mai scump oraș de pe continent, cetățeanul fiind nevoit să cheltuiască 462 de dolari pentru a umple un coș în supermarket, cu un dolar mai mult decât în Dubai.

Două Europe?

După cum s-a putut observa din clasamentele prezentate anterior, există orașe europene la ambele extreme: atât foarte scumpe, cât și foarte ieftine. Majoritatea se situează într-o zona de mijloc, media sumei cheltuite pe alimente în Europa fiind 400 de dolari.  

×