x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grasii, mai scumpi pentru asigurari

Grasii, mai scumpi pentru asigurari

13 Mar 2004   •   00:00

Obezitatea, un flagel al lumii moderne, afecteaza nu numai persoanele, dar si industria asigurarilor si reasigurarilor din intreaga lume. Numai in SUA, costurile obezitatii au ajuns sa depaseasca 100 miliarde de dolari.

In ultimii ani, asiguratorii s-au vazut nevoiti sa plateasca daune tot mai multe si mai mari la asigurarile de sanatate, de viata sau la politele de asigurare de raspundere civila generala incheiate de persoanele obeze.

Aceeasi tendinta crescatoare a inregistrat-o si volumul daunelor platite la asigurarile de raspundere civila generala de catre industria alimentara, ceea ce a generat majorarea primelor la aceasta clasa de asigurari cu peste 60% in 2003.

Daune de miliarde

Cu cele mai mari probleme par sa se confrunte asiguratorii din Statele Unite ale Americii, tara in care obezitatea a devenit un sport national.

Numai in 2002, costurile directe si indirecte ale obezitatii au depasit 117 miliarde de dolari. Iar companiile de asigurare au suportat cea mai mare parte a costurilor, sub forma daunelor platite la asigurarile de sanatate, de viata, la politele de asigurare de accidente si boli profesionale si la politele de asigurare de raspundere civila generala.

Grasi si procesomani

Studii recente efectuate in Statele Unite au aratat ca persoanele supraponderale cheltuiesc cu 36% mai mult pentru servicii de sanatate decat oamenii cu o greutate normala, fapt care are un impact puternic asupra domeniului asigurarilor de sanatate.

Mai mult, in termeni de mortalitate, durata de viata a unei persoane supraponderale este cu 7 ani mai scurta decat in mod normal, iar societatile care ofera produse de asigurare de viata sunt, la randul lor, afectate de aceasta stare de fapt.

In acelasi timp, a crescut foarte mult si numarul proceselor in care sunt implicate companii producatoare de alimente sau agentii de publicitate.

Clientii dau in judecata aceste companii pentru ca vand produse "nesanatoase" de tip fast-food. Pofticiosi, ei mananca aceste alimente si se imbolnavesc de obezitate.
( FLORINA ZAINESCU)

×
Subiecte în articol: economic