x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia aruncă în haos piaţa asigurării datoriilor suverane.

Grecia aruncă în haos piaţa asigurării datoriilor suverane.

de Daniela Ivan    |    20 Iun 2011   •   14:34

Incercarile disperate ale UE si Bancii Centrale Europene de a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata creeaza confuzie pe piata asigurarii impotriva riscului de neplata si vor conduce probabil la o reformare a acesteia in viitor, potrivit publicatiei Financial News.

Definirea "evenimentului de credit" ar putea declansa dispute juridice intre vanzatorii si cumparatorii de asigurare pentru obligatiunile elene si ar putea submina piata mondiala a riscului de neplata, care atinge 264 miliarde de dolari. Totodata, o astfel de situatie ar creste costurile la care se imprumuta statele cu probleme de la periferia zonei euro, ca Irlanda sau Portugalia.

"Pune sub semnul intrebarii utilitatea CDS-urilor pentru obligatiuni suverane, deoarece in mod clar platesti pentru a fi protejat, dar cand ai nevoie nu primesti despagubirea ", a spus Gary Jenkins, analist la Evolution Securities.

Ceea ce se va intampla in cazul Greciei va afecta increderea in piata de asigurare a datoriilor, considera Jonathan Compton, manager de portofoliu la Bedlam Asset Management.

"Aceasta situatie va distruge increderea in valoarea asigurarii obligatiunilor suverane. Nu e numai Grecia. Stim ca ce se va intampla in Grecia va afecta si activitatea altora", a spus el.

×