x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia vrea să taxeze morţii

Grecia vrea să taxeze morţii

29 Mar 2011   •   13:29

Grecia vrea să aducă 4 miliarde de euro la buget prin metode “creative” precum confiscarea activelor nerevendicate ale persoanelor decedate, scrie Wall Street Journal.

Executivul grec vrea să aducă suplimentar la stat 22 de miliarde de euro în următorii trei ani din scăderea veniturilor şi taxe. Grecia a luat un împrumut de 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), dar majoritatea analiştilor, inclusiv unii lideri europeni, cred ca statul va intra în incapacitate de plată în 2013 şi că ar trebui să îşi restructureze datoriile astfel încât creditorii să suporte o parte a pagubei.

“Obţinerea de fonduri din moşteniri nerevendicate şi conturi ale persoanelor decedate de mult timp se află printre măsurile analizate. O taxă pe băuturile răcoritoare este, de asemenea, luată în calcul foarte serios”, a spus un oficial guvernamental citat de publicaţia menţionată.

Activele nerevendicate ale morţilor, din care unele sunt blocate de câţiva ani în proceduri juridice, ar putea aduce statului venituri de circa patru miliarde de euro, a adăugat el.

Printre alte măsuri analizate se află anularea tuturor scutirilor de taxe pentru persoanele cu venituri mai mari de 70.000 de euro pe an, eliminarea taxei pe valoare adăugată redusă pentru industria hotelieră şi majorarea taxelor de drum pentru posesorii de autovehicule.

Concomitent, se analizează reducerea pragului minim pentru proprietăţile imobiliare neimpozabile, dar şi impozite speciale pentru sutele de mii de case construite ilegal, potrivit unui alt oficial guvernamental.

Din economiile cu reducerea cheltuielilor s-ar economisi 15 miliarde de euro iar 7 miliarde de euro ar fi venituri suplimentare. Din acestea, morţii ar furniza 4 miliarde de euro.

×