x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Greenfield-ul Kronospan de la Brasov ia o pauza

Greenfield-ul Kronospan de la Brasov ia o pauza

26 Iun 2004   •   00:00

Decizia grupului italian Frati de a vinde fabricile de prelucrare a lemnului din Sebes catre compania austriaca Kronospan a fost determinata de necesitatea obtinerii de finantari pentru plata unui imprumut obligatar contractat in Italia.

"Avem scadent in Italia un imprumut sub forma de obligatiuni. Dupa cazul Parmalat, bancile italiene au tendinta sa nu mai accepte amanari la credite, astfel ca am preferat sa vindem si sa platim decat sa cerem o rescadentare", a afirmat Luigi Frati, presedintele grupului.

CREDIT. Fabricile preluate de grupul italian in 1998 sunt MDF Sebes Frati SA, care produce placi tip MDF (medium density fibreboard, placi fibrolemnoase cu medie densitate si rasini), si Sepal SA, specializata in productia de PAL (placi aglomerate din lemn). Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un credit in valoare totala de 135 milioane de euro pentru pregatirea achizitiei. Fondurile vor fi utilizate pentru eliminarea blocajelor de productie si extinderea capacitatilor. Potrivit documentului supus dezbaterii conducerii BERD, valoarea totala a proiectului, incluzand sumele pentru achizitia, modernizarea unitatilor si extinderea capacitatilor de productie, este de circa 250 de milioane de euro.

In vederea extinderii capacitatii de productie a MDF Sebes Frati, Kronospan intentioneaza sa aloce 5 milioane de euro. Strategia grupului vizeaza, de asemenea, construirea unei noi linii de fabricatie PAL, cu o capacitate anuala de 500.000 metri cubi.

APROBARI DEGEABA. Reprezentantul Kronospan Holdings Limited, Christian Mueller, a afirmat ca proiectul Kronospan de construire a unei capacitati de productie similare la Brasov a fost amanat. "Planuim din 1999 o investitie greenfield la Brasov, am obtinut toate aprobarile si am fi putut incepe proiectul in aceasta perioada. Am vazut insa ocazia de achizitie a fabricilor din Sebes si am decis sa le cumparam", a spus Mueller. El a mentionat ca Kronospan nu a renuntat la proiectul de la Brasov, insa nu a precizat cand va incepe constructia fabricii.

Kronospan Holdings Limited este unul dintre cele mai importante grupuri europene de prelucrare a lemnului. Grupul are activitati in 11 state europene si este prezent in Romania din 1994, prin subsidiara sa din Cipru.

×
Subiecte în articol: economic kronospan