x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gunoaie în atenţia DNA

Gunoaie în atenţia DNA

13 Iun 2008   •   00:00
Gunoaie în atenţia DNA

PRIMĂRII ● Monopolul salubrizării, pe cale de a fi spart
Contractele firmelor de salubritate din Bucureşti au fost prelungite ilegal în cazul a patru din şase sectoare. Primăriile de sector sînt obligate să organizeze licitaţii.



PRIMĂRII ● Monopolul salubrizării, pe cale de a fi spart
Contractele firmelor de salubritate din Bucureşti au fost prelungite ilegal în cazul a patru din şase sectoare. Primăriile de sector sînt obligate să organizeze licitaţii.

Primăriile de sector din Bucureşti trebuie să organizeze licitaţii de atribuire a contractelor pentru ridicarea gunoaielor, fără a mai prelungi înţelegerile vechi de 9-11 ani, aşa cum s-a întîmplat pînă acum. După ce ani în şir, firmele de salubritate din Bucureşti au făcut ce-au vrut şi adeseori chiar uitînd să efectueze serviciile pentru care au fost plătite din taxele fiecărui bucureştean, prestatorii au primit două lovituri grele.

Mai întîi, la data de 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată plîngerea-recurs formulată de Rebu împotriva primăriei Sectorului 1 în dosarul licitaţiei privind strîngerea gunoaielor. Plîngerea de la Curtea de Apel, formulată de SC RER Ecologic Service Bucureşti – Rebu, a vizat nereguli la deschiderea licitaţiei din data de 21 aprilie 2008. Povestea vizează scandalul de anul trecut, asezonat cu amînări, contestaţii, litigii şi culminînd cu luptele de stradă dintre angajaţii Rebu şi Romprest, firma desemnată de Primăria Sectorului 1 pentru perioada de interimat. Romprest a cîştigat şi următoarea licitaţie.

ILEGAL. Hotărîrea Curţii a fost dublată la data de 29 mai de un raport tăios al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a scos la iveală o serie de nereguli grave.

Totul a început în 10 ianuarie 1997, cînd Consiliul General al Bucureştiului, prin primarul Victor Ciorbea, semna cu SC RER-RWE Ecologic Service SA Bucureşti-Rebu, un contract de prestări de servicii pe 10 ani. Ulterior, la data de 8 iulie 1999, Consiliul General hotărăşte reorganizarea serviciului de salubritate, prin organizarea de licitaţii pentru Sectoarele 2, 3 şi 6, în vreme ce pentru Sectoarele 1, 4 şi 5 activitatea urma să fie prestată în continuare de Rebu.

Astfel, în 1999, Supercom cîştigă licitaţia pentru Sectorul 2, Rosal Servis e aleasă pentru Sectorul 3, iar Urban adjudecă Sectorul 6, toate contractele fiind pe o perioadă de 5 ani, şi care ar fi expirat deci în 2004. Raportul ANRMAP spune că prelungirea contractelor "fără organizarea de licitaţii constituie o încălcare a legislaţiei în vigoare la data respectivă".

PRELUNGIRE. ANRMP precizează că autorităţile locale "nu pot invoca prelungirea contractelor ori nerezilierea acestora legată de un potenţial litigiu cu posibile plăţi de daune interese, întrucît, în cadrul tuturor acestor contracte, este prevăzută şi o clauză de forţă majoră privind schimbarea legislaţiei aplicabile, prin care autoritatea contractantă (primăria de sector – n.r.) era exonerată de răspundere în cazul în care ar fi dat curs noilor reglementări legale". Şi, cu toate acestea, contractele au fost prelungite în patru din şase sectoare: pînă în 2009 la Sectoarele 2, 3 şi 6, în vreme ce la Sectorul 4, un act adiţional de acum doi ani prelungeşte durata contractului pînă în...  2017.

Tertipurile juridice au dus la întîrzieri

La Sectorul 1, contractul încheiat în 1997 urma să expire la 18 august 2007. Ca atare, Consiliul Local hotărăşte organizarea unei licitaţii. În cadrul acesteia, Rebu a depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iniţial respinsă, iar apoi admisă ca urmare a atacării deciziei la Curtea de Apel. Aceasta, la rîndul ei, a anulat decizia CNSC în tot şi a hotărît anularea procedurii de atribuire. O nouă licitaţie este organizată de Primăria Sector 1, care a fost cîştigată de către Romprest Service în luna aprilie, criteriul fiind cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere tehnico-economic. Andrei Chiliman (foto), primarul Sectorului 1, declara recent că de firma Rebu sunt legate grupuri de interese politice şi economice, la mijloc fiind cifra de afaceri de 10 milioane de euro anual pe care o înregistra Rebu datorită contractului de la Sectorul 1. La Sectorul 5, curăţenia este efectuată din 2001 de Administraţia Domeniilor Publice Sector 5, entitate aflată în subordinea primăriei conduse de Marian Vanghelie.

×
Subiecte în articol: economic sectorul rebu