x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernarea PDL a dăunat grav agriculturii

Guvernarea PDL a dăunat grav agriculturii

de Elena Stan    |    09 Oct 2012   •   20:32
Guvernarea PDL a dăunat grav agriculturii
Reducerea TVA la 9% la alimentele de bază şi recuperarea datoriilor către ADS sunt principalele priorităţi ale conducerii MADR
Evaziunea fiscală în perioada guvernărilor PDL din domeniul agriculturii a ajuns la cote alarmante, a declarat ieri Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple iniţiate de PDL "Dăunătorii USL distrug agricultura". Moţiunea a fost respinsă cu 148 de voturi împotrivă, 73 pentru şi 18 abţineri.

Constantin a dat ca exmplu domeniul panificaţiei, unde creşterea TVA de la 19 la 24% decisă de Cabinetul Boc a dus la creşterea evaziunii fiscale la peste 70%.

În acelaşi timp, oficialul MADR a arătat că prioritatea numărul zero a USL constă în reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare de bază, măsură ce va fi aplicată imediat ce economia va fi redresată "după dezastrul lăsat de PDL".
În vederea combaterii evaziunii fiscale, Constantin a prevăzut în noua organigramă a MADR mai mulţi inspectori, care vor recupera  sumele datorate de arendaşi şi concesionari Agenţiei Domeniilor Statului. "'Sumele de recuperat sunt sume cumulate în perioada 2007-2011, în perioada în care dumneavoastră conduceaţi într-o formă sau alta Ministerul Agriculturii şi structurile statului", a transmis Constantin deputaţilor PDL

Ministerul Agriculturii a demarat procedura de executare silită în timp ce pentru peste 240 de societăţi a fost declarată procedura de insolvenţă. "ADS înregistrează în prezent pe rolul instanţelor 59 de dosare având ca obiect pretenţii în calitate de reclamant şi 80 de dosare având ca obiect îmbogăţirea fără justă cauză. ADS, prin managementul defectuos pe care l-aţi aplicat în mod voit, a fost găsit într-o stare dezastruoasă, toţi directorii au fost numiţi în timpul guvernării dumneavoastră pe alte criterii decât cele ale profesionalismului. Aproape de un an de zile comitetul de privatizare nu a existat, nu a fost înfiinţat aşa cum spunea legea prin ordin de ministru", a precizat Constantin, care a menţionat că un astfel de comitet este astăzi funcţional.

Fermierii primesc mai mult ajutor

Potrivit ministrului Agriculturii, fermierii vor primi un ajutor pentru secetă. El s-a arătat surprins de afirmaţia PDL conform căreia un astfel de sprijin acordat ar fi fost dublu faţă de cel dat astăzi de MADR. El a mai spus că în acest an fermierii au avut posibilitatea de a merge mai devreme la APIA în vederea accesării sprijinului pe care ar fi urmat să-l primească din luna decembrie.

Ministrul a adăugat că miercuri (n.r. ­ azi), în şedinţa de guvern, va fi reglementată hotărârea referitoare la sprijinul pe suprafaţă, iar de la data de 1 noiembrie vor începe plăţile şi pentru ajutorul de minimis. Pentru a diminua efectul secetei din zootehnie, tot azi va fi înaintată hotărârea care va reglementa sprijinul pe cap de animal la caprine şi ovine, acesta urmând a fi în premieră la nivel maxim. În ceea ce priveşte sprijinul la bovine, în şedinţa Executivului va fi discutată majorarea acestuia cu 20% pe cap de animal, a menţionat Daniel Constantin.
Daniel Constantin a mai spus că în bugetul pe care l-a găsit la MADR măsurile pentru bunăstarea porcilor aveau o alocare doar până la 15 aprilie. "Am trecut la măsura ca bunăstarea la porci şi creşterea păsărilor să fie finanţate din fonduri europene", a subliniat ministrul.

USL este partenerul agricultorilor

Daniel Constantin a afirmat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că în timp ce PDL a ales să fie partenerul "băieţilor deştepţi", Guvernul USL a ales să fie partenerul agricultorilor şi fermierilor. "Printr-un Ordin de ministru, fermierii, pentru prima dată în ultimii ani, au acces la un tarif pentru apa de irigaţii cu 20% mai mic decât cel iniţial. Dacă în guvernarea PDL dl Videanu a înţeles să fie partenerul băieţilor deştepţi, acordând energie ieftină pentru aceştia, Guvernul USL a decis să fie partenerul agricultorilor, acordând un preţ corect al energiei pentru irigaţii. Este primul an când fermierii nu mai plătesc şi pierderile din sistem", a spus Constantin. În plus, Constantin a alocat bani mai mult pentru irigaţii. "Am decis să majorăm bugetul pe măsura 125 de la 25 la 60 de milioane de euro şi am făcut acest lucru în acord cu organizaţiile udătorilor de apă, aşa cum se numesc ele corect. (...) Nu mai puţin de 60 de organizaţii de udători au acces în această perioadă la 670 de proiecte cu finanţare nerambursabilă sută la sută. Un milion de euro pentru fiecare proiect vor merge la fermieri pentru reabilitarea staţiilor sub presiune ale canalelor care sunt deja în proprietatea acestor organizaţii", a spus ministrul Agriculturii.

Tabără a devalizat sistemul de irigaţii
Oficialul MADR a scris un program ce poate rezolva problema pe care o reprezintă seceta în agricultură. "Este pentru prima dată când am scris un program care poate fi finanţat din fonduri europene şi care să reabiliteze o suprafaţă foarte mare care va fi utilizată pentru irigaţii. Nu mai puţin de un miliard de euro sunt solicitaţi Comisiei Europene în această perioadă pentru a reabilita infrastructura de irigaţii care să deservească 800.000 de hectare. (...) Aţi devalizat şi vă acuz în mod public, dle Tabără, prin Ordonanţa 82, sistemul de irigaţii din România. În anul 2012, la propunerea dvs. şi cu acordul premierului Boc, care vă era şi şef de partid, aţi aprobat Ordonanţa 82, prin care aţi dat afară din sistemul de îmbunătăţiri funciare 3.500 de oameni din cei 5.000 care gestionau patrimoniul pe care îl aveam. Prin această măsură, 30%, dle Tabără, din infrastructura de irigaţii din proprietatea statului a fost imediat vândută la fier vechi. Mai mult, prin externalizarea serviciilor de pază, pe care le-aţi indus cu această ordonanţă, aţi devalizat bugetul statului cu nu mai puţin de 4 milioane de euro, cost plătit de firmele de pază, cost comparativ cu plata pe care o aveam către angajaţi atunci când paza se făcea cu angajaţi proprii", a afirmat Constantin. Referitor la programul operaţional de pescuit, Daniel Constantin a spus că a reuşit să evite suspendarea plăţilor. Oficialul a anunţat că va veni în faţa Parlamentului, în luna ianuarie 2013, cu un plan de măsuri care să fie aprobat de toate partidele.
Daniel Constantin a negat faptul că România va fi penalizată de Comisia Europeană cu 100 de milioane de euro, pentru subvenţiile acordate greşit în agricultură. Mai mult, Daniel Constantin a arătat că nu există nici măcar un comunicat al CE în acest sens.

×
Subiecte în articol: agricultura