x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aprobat privatizarea Petrom

Guvernul a aprobat privatizarea Petrom

09 Iul 2004   •   00:00

EDITIA a II-a

Guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata in sedinta de ieri, termenii contractuali ai privatizarii SNP Petrom, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Despina Neagoe. Ea a precizat ca documentul permite incheierea contractului in luna iulie.
VALI BLANARU

ALESUL. Strategia de privatizare prevede vanzarea unui pachet de 33,34% din actiuni catre investitorul strategic selectat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Ulterior, cumparatorul va realiza o majorare de capital, pentru ca participatia sa sa atinga cel putin 51% din actiuni. Autoritatile romane au selectat compania austriaca OMV ca singur ofertant calificat pentru inceperea negocierilor finale, respingand ofertele depuse de companiile MOL din Ungaria si Occidental Petroleum din Statele Unite.

DE VALOARE. Surse din Ministerul Economiei si Comertului estimeaza ca valoarea totala a tranzactiei se va situa in jurul valorii de un miliard de dolari, incluzand atat pretul pe actiuni pe care il va achita OMV, cat si suma necesara operatiunii de majorare a capitalului. Statul controleaza 93% din actiunile companiei, un pachet de circa 7% fiind tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.

FFUZIUNE SAU ACHIZITIE? OMV este principala companie petroliera din Austria, cu vanzari de peste 10 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, si un profit net de 393 de milioane de euro. OMV intentioneaza sa transforme SNP Petrom in cel mai important exportator de petrol din zona Marii Negre. "Romania ar putea capata un rol decisiv in zona Marii Negre", spunea in urma cu o luna Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele companiei austriece OMV. Dupa privatizarea PETROM, OMV intentioneaza sa transforme societatea romaneasca in principalul furnizor de carburanti al Turciei, Serbiei si Bulgariei. Ruttenstorfer spunea ca in urma incheierii contractului de privatizare va rezulta o companie mixta. "Va fi o alianta mai degraba decat o preluare a SNP. Tot procesul va semana cu o fuziune. Conducerea SNP va fi asigurata de o echipa mixta. Multi romani vor fi preluati la OMV Austria, iar personal austriac va fi adus in Romania. Sunt multi tineri cu initiativa care asteapta sa fie promovati", a spus Ruttenstorfer.

×
Subiecte în articol: economic