x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul anunta amnistia fiscala

Guvernul anunta amnistia fiscala

14 Mai 2004   •   00:00

Ministrul Mihai Tanasescu a anuntat un proiect de act normativ care prevede inghetarea pana la sfarsitul anului 2006 a datoriilor bugetare acumulate de 72 de societati. Decizia Guvernului va avea de trecut si hopul de la Consiliul Concurentei.

VALI BLANARU, CATALIN BUDESCU

Datoriile bugetare acumulate de societatile de stat monitorizate vor fi inghetate pana la 31 decembrie 2006, iar dobanzile si penalitatile aferente vor fi anulate, in baza unei ordonante de urgenta privind reducerea arieratelor. Declaratia a fost facuta ieri la Bruxelles de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, care a reluat astfel tema amnistiei fiscale.

Datorii anulate

Potrivit proiectului de act normativ, care va fi discutat in sedinta de astazi a Executivului, datoriile bugetare ale societatilor beneficiare vor fi anulate complet la 1 ianuarie 2007.

Acest lucru se va realiza in cazul in care acestea isi achita, pe perioada in care obligatiile restante au fost inghetate, datoriile curente. In cazul in care datoriile curente nu sunt platite in acest interval, in bilantul contabil al societatilor vor fi incluse din nou toate aceste obligatii si penalitatile aferente.

8.000 de miliarde de lei pentru datorii

In plus, actul normativ prevede infuzii de capital de la bugetul de stat pentru o serie de unitati din sistemul de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, care urmeaza sa fie privatizate. Valoarea totala a acestora este de aproximativ 2.000 miliarde de lei pentru societatile de distributie a energiei electrice si de 6.000 miliarde de lei pentru societatile de distributie a gazelor naturale. Fondurile vor fi folosite pentru achitarea datoriilor catre furnizori si a altor obligatii restante de catre societatile in cauza.

Pedepse

Proiectul de act normativ mai prevede sanctiuni drastice pentru managerii companiilor care nu respecta termenele de plata a datoriilor curente. Ministrul Finantelor a apreciat ca actul normativ si planurile de reorganizare pentru fiecare companie monitorizata vor intari disciplina financiara si vor conduce, pana la sfarsitul lunii iunie, la reducerea cu 13.000 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 0,5% din PIB, a volumului arieratelor din economie. Ministrul Tanasescu a precizat ca proiectul de ordonanta de urgenta, care ar putea fi aprobat in sedinta de vineri a Guvernului, a fost agreat de reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Uniunii Europene.

Lista societatilor monitorizate de FMI

Guvernul a redus, in luna martie, de la 86 la 72 numarul societatilor de stat monitorizate conform acordurilor cu institutiile financiare internationale, dupa ce 25 de unitati au fost introduse pe lista si alte 39 au fost eliminate. Noua lista include intreprinderi cum ar fi Electroputere Craiova, Aversa Bucuresti, Rulmentul Brasov, Griro Bucuresti, Oltchim Ramnicu Valcea, Rodipet Bucuresti, Turnu din Turnu Magurele, CSR Resita, Aeroportul International Otopeni, Compania Nationala Posta Romana, Transelectrica, Termoelectrica, Petrom, Transgaz Medias, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz Medias, Romarm Bucuresti, IAR Brasov, CFR Marfa, CFR Calatori, Metrorex, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, Regia Nationala a Padurilor, Hidroelectrica, Electrica, Compania Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, Romaero Bucuresti, CFR SA, Tarom, Romania-Film, Apele Romane.

Ajutoare cu aprobarea Consiliului Concurentei

„Consiliul Concurentei a primit in prealabil acest act normativ si a considerat ca unele ajutoare de stat sunt incompatibile cu legislatia europena in domeniu. De aceea, Consiliul Concurentei a cerut ca proiectul de act normativ sa stipuleze clar ca facilitatile acordate de stat astfel incat acestea sa nu incalce legislatia comunitara", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. El a precizat ca actul normativ va primi girul Consiliului Concurentei numai dupa examinare atenta a fiecarei caz de societate care va fi propusa pentru inghetarea si ulterior stergerea datoriilor. Berinde nu a putut preciza la cat se ridica suma totala a datoriilor care urmeaza sa fie inghetate.
×
Subiecte în articol: economic normativ