x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Boc: sărac şi fudul

Guvernul Boc: sărac şi fudul

18 Noi 2010   •   19:36
Guvernul Boc: sărac şi fudul
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

138238-ds-20101018123401001.jpgExecutivul promite creşteri salariale de 43% “în următorii ani”, deşi pentru 2011 nu are bani nici măcar să ducă salariile la nivelul din iunie. Proiectul Legii salarizării unitare spune că anul viitor salariul de bază va creşte cu 15% în sectorul public, dar că în aceste condiţii tot va fi cu 13,75% sub nivelul de la începutul lui 2009. În plus, posturile vor fi îngheţate în continuare în sectorul bugetar, deoarece ieşirea din recesiune “se dovedeşte înceată”, mai motivează Executivul, care intenţionează ca noul nivel al salarizării să fie modificat din nou până la finele anului viitor. Asta nu l-a oprit pe Ioan Botiş, ministrul Muncii, să anunţe creşteri salariale care totalizează 43% în anii următori. Personalul bugetar va fi reîncadrat în 2011 cu salarizare egală pentru aceleaşi funcţii, dar pornind de la baza din luna octombrie, nu cea din luna iunie, iar în timp vor fi majorări salariale importante inclusiv în sănătate şi educaţie, creşterea salarială pentru următorii ani fiind de peste 43%, a spus ministrul Muncii.

Între timp, proiectul Legii salarizării unitare, obţinut de Mediafax şi datat 17 noiembrie, a fost transmis Fondului Monetar Internaţional (FMI) spre consultare, iar premierul Emil Boc a anunţat că acesta va fi adoptat de Guvern luni, în şedinţă extraordinară, şi trimis imediat în Parlament.

Proiectul menţionează că în 2011 cuantumul brut al salariilor, inclusiv sporuri, se majorează cu 15%. Dar calculul pentru majorare se face diminuând cu 13,75% salariul aferent lunii iunie 2010. Actul legislativ mai relevă că acest nivel va fi menţinut până la sfârşitul anului, fără să mai fie modificat.

De asemenea, nu se vor acorda prime, tichete de masă sau cadou, iar orele şi zilele lucrate suplimentar nu vor fi plătite, ci se vor acorda zile libere în timpul săptămânii.

La momentul reducerii salariilor cu 25%, Executivul a invocat articolul 53 din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.

Însă Curtea Constituţională a dat aviz favorabil pentru tăierea numai pe o perioadă temporară, până la 1 ianuarie 2011. Fondul Monetar Internaţional (FMI) este îngrijorat că salariile ar putea reveni, prin decizie a Curţii Constituţionale, la nivelul anterior scăderii şi inclusiv reprezentantul instituţiei în România, Jeffrey Franks, a făcut declaraţii publice pe această temă.

Creşterea salarială anunţată de ministrul Muncii vine după ce acum două luni Guvernul a adoptat Strategia Fiscal-bugetară până în 2013 care prevede cheltuieli de personal şi de investiţii foarte mari în 2012, care este an electoral. Ministrul Ioan Botiş (foto) a spus la finalul şedinţei de Guvern de miercuri că legea-cadru a salarizării unitare va fi completată în fiecare an de câte o lege de aplicare şi a susţinut că se vor înregistra creşeteri salariale importante inclusiv în sănătate şi educaţie.

Strategia mai prevede o creştere cu 7% a cheltuielilor bugetare în 2012, când este estimată o creştere economică de 3,9%, sumele suplimentare fiind alocate în principal pentru investiţii, asistenţă socială şi personal. Cheltuielile de personal sunt estimate să crească la 42,2 miliarde de lei, sau 5%, cu un punct procentual peste avansul estimat al Produsului Intern Brut (PIB). Strategia menţiona atunci şi cheltuieli de investiţii 41,78 miliarde de lei, cu 8 miliarde de lei peste nivelul de anul viitor, conform documentului. Similar, cheltuielile cu asistenţa socială vor urca la 68,96 miliarde de lei, pentru ca în 2012 să avanseze mult mai solid, până la 72,25 miliarde de lei. Potrivit proiectului Legii salarizării unitare pentru salariile personalului din cadrul instituţiilor care beneficiază de drepturi băneşti acordate din fonduri constituite în urma executărilor silite vor include aceste drepturi. Sporurile necuprinse în Legea salarizării, 330/2009, se vor introduce în salariul de bază, fără a putea depăşi cuantumul drepturilor salariale.

“Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază este de competenţa ordonatorilor de credite. Contestaţia poate fi depusă în termen de 5 zile de la data luării la cunoştinţă a actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite”, se precizează în proiect. Mai mult, persoanele nemulţumite se pot adresa instanţei de contencios administrativ sau instanţei judecătoreşti, în termen de 30 zile de la data comunicării soluţionării contestaţiei.

Tot referitor la sectorul bugetar, Guvernul a decis să blocheze şi în 2011 posturile prin angajarea doar a unui funcţionar la şapte posturi eliberate, motivând că ieşirea din recesiune este “înceată”, şi estimează astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 milioane de lei, dar şi o scădere a încasărilor din taxele plătite de angajaţi cu 140 milioane de lei. Ordonanţa a fost adoptată miercuri şi prelungeşte până la 31 decembrie 2011 ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de forma de finanţare. Excepţiile sunt instituţii ale administraţiei locale, unde poate fi angajat un salariat din două locuri vacante.

Nota de fundamentare a ordonanţei precizează că blocarea posturilor este necesară pentru încadrarea în deficitul bugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum şi pentru faptul că “ieşirea din recesiune se dovedeşte înceată, pentru că spaţiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic”. Guvernul mai susţine în document că politica de diminuare a numărului de salariaţi pe baza plecărilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi şi a contribuit la scăderea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane de lei.

Bogdan Hossu, liderul “Cartel Alfa”, declara recent că blocarea posturilor vacante din sistemul bugetar până la finalul anului 2011 va acutiza criza în anumite sectoare, serviciile de utilitate publică urmând să funcţioneze şi mai deficitar, şi că personalul adiacent din Justiţie se află printre cei care vor avea de suferit prin această măsură. Emil Boc a anunţat la începutul săptămânii că proiectul Legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului. Opoziţia a anunţat că va depune moţiune de cenzură dacă Executivul îşi asumă răspunderea. Premierul i-a anunţat ieri pe parlamentarii PDL că salariul minim pe economie va creşte şi el la 670 de lei de la nivelul actual de 600 de lei, potrivit unor surse participante.

×
Subiecte în articol: guvern buget economia promisiuni