x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul face "lista neagră" a contestatarilor

Guvernul face "lista neagră" a contestatarilor

de Elena Stan    |    04 Oct 2012   •   19:47

Contestatarii de meserie nu vor mai fi primiţi la procesele de achiziţii publice, potrivit modificărilor pe care Executivul le va opera la legea achiziţiilor publice. Astfel, firmele care au avut mai mult de zece contestaţii respinse la licitaţii publice şi cele care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi înregistrate pe o "listă neagră", care va fi făcută publică pe internet. "Probabil că soluţia ar fi o listă neagră a companiilor şi a celor care se ocupă de blocarea licitaţiilor prin contestarea lor, astfel încât pur şi simplu să nu mai poată să devină admisibili în diferitele competiţii, procese de achiziţii publice care se lansează", a precizat recent ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

În plus, potrivit modificărilor, statul va avea dreptul să reţină o cotă din garanţia de participare, chiar dacă firma renunţă la contestaţie. Cota reţinută este calculată în funcţie de valoarea estimată a contractului. Garanţia de participare va fi returnată integral doar dacă respectiva contestaţie este retrasă pentru că autoritatea contractantă a remediat problemele reclamate. În cazul în care contestaţia este admisă în parte de CNSC, statul va reţine jumătate din cota garanţiei de participare. De asemenea, în situaţia în care garanţia de participare constituită de o întreprindere mică sau mijlocie nu acoperă suma minimă impusă, statul va reţine întreaga garanţie de participare. Mai mult, firmele care depun oferte de servicii la achiziţii publice şi susţin că beneficiază de sprijinul financiar al unei alte persoane trebuie să prezinte angajamentul ferm al acestei terţe persoane, care va fi nominalizată obligatoriu în contractul ce va fi încheiat cu statul pentru executarea lucrării.

Modificările prevăd şi aplicarea unor amenzi noi. Astfel, aplicarea eronată a regulilor de estimare a valorii contractului sau a principiului utilizării eficiente a fondurilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 40.000 la 80.000 de lei.

×