x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul pregăteşte privatizarea energiei

Guvernul pregăteşte privatizarea energiei

09 Aug 2011   •   21:00
Guvernul pregăteşte privatizarea energiei

Privatizarea complexurilor energe­tice si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia este iminenta. Exe­cu­tivul prezinta, in scrisoarea de intentie adresata board-ului FMI, modalitatile prin care intentioneaza sa reduca cu 4 miliarde de lei arie­ratele companiilor de stat pana la sfarsitul acestui an. Prin masurile prezentate, statul vrea sa stearga datoriile companiilor sale catre bugetul general consolidat. La sfarsitul primului semestru, datoriile marilor contribuabili catre buget erau de peste 12,7 miliarde de lei, din care peste 60% apartineau companiilor de stat. Potrivit sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, arieratele companiilor de stat sunt de aproximativ 20 de miliarde de lei. Pana in septembrie, acestea trebuie sa scada la 16,5 miliarde de lei.

Potrivit documentului, pentru a reduce datoriile intreprinderilor de stat, Executivul va recurge la cateva metode. Astfel, va deschide procedura de faliment pentru o parte din companii, firmele cu profit isi vor plati datoriile conform unui calendar convenit, iar arieratele acumulate catre bugetul general consolidat vor fi sterse. In unele cazuri, statul a cerut aprobarea autoritatilor Comisiei Europene pentru a opera majorari de capital sau pentru a putea oferi, fara probleme, suport direct de cash pentru plata datoriilor.

Privatizarea companiilor statului va incepe pe etape. Companiile din Gorj, respectiv Complexurile Energetice si SNLO, la care statul urmeaza sa-si vanda actiunile, vor intra in a treia etapa. Se va incepe cu Transelectrica si Transgaz si alte companii ale statului, astfel incat in ultima etapa vor fi scoase la privatizare: Electrica Serv (privatizarea intregii companii), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital), noua companie creata din fuziunea celor trei subsidiare de aprovizionare Electrica (privatizare majoritara), noua companie formata din subsidiarele Electrica pentru distributie, noul producator de energie Hunedoara, creat din fuziunea celor patru mine viabile ale Companiei Na­tio­nale a Huilei si centralele din Pa­ro­seni si Mintia, noul producator de energie creat din fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice din Craiova, Rovinari si Turceni. Acesta va fi privatizat in totalitate. Drept urmare, Complexul Oltenia va fi privatizat imediat ce va fi infiintat. In companiile cu capital majoritar de stat se vor angaja manageri privati pentru principalele pozitii din companie, dupa ce o firma recunoscuta international de head-hunting va face recrutarile. Membrii consiliilor de administratie vor fi selectati de actionari si validati de experti independenti. Cautarea managerilor va incepe in luna octombrie, iar selectia finala se va realiza la sfarsitul lunii decembrie.

Unde sunt sindicatele care sa-i apere pe mineri de disponibilizari?
Cei mai ingrijorati de aceasta situatie ar trebuie sa fie membrii de sindicat din cadrul acestor companii. Din pacate, sindicatele nu mai exista de mult in minerit si energie. Cine ar trebuie sa le explice oamenilor ca, in curand, vor exista disponibilizari masive si fara vreo protectie sociala? Politicienii au comentat acest lucru: "E clar ca, fata de anul 2009, lucrurile s-au schimbat. Atunci, domnul Basescu era cel care a pozat in salvatorul energeticii de la privatizarea de catre PNL-PSD. Lucrurile stau acum complet invers si se vede care este adevaratul scop a guvernantilor. Lucrul acesta a fost evident inca de acum doua luni, cand presedintele Basescu s-a exprimat in acest mod, in sensul ca n-ar avea nimic impotriva unei privatizari a producatorilor de energie, lucru consemnat de agentiile de presa. Chiar daca n-am nimic impotriva privatizarii, faptul ca in productia de energie pe lignit nu exista sindicate la aceasta ora le va crea un mare handicap salariatilor inca de la bun inceput. Sunt aproape zece ani de cand sindicatele s-au contopit cu administratia si nu au exercitiul opozitiei", a comentat Laurentiu Ciurel, vicepresedinte al PSD Gorj si fost director general al Complexului Energetic Rovinari. "Decizia politica, de la nivelul partidului, nu a fost luata. Probabil la nivelul ministerului s-a stabilit ceva, insa eu ma gandesc foarte atent la cuvintele presedintelui din campania 2009, atunci cand zicea ca aceste companii raman ale statului. In acelasi timp, exista posibilitatea unei astfel de decizii la nivelul coalitiei, sa se fi luat la acest nivel inalt si restrans. Cand voi avea toate elementele voi aprofunda acest subiect si voi comenta subiectul", a declarat presedintele PDL Gorj, fost lider de sindicat in energie.

×