x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul promite că nu sare de 3% deficit

Guvernul promite că nu sare de 3% deficit

de Adrian Stoica    |    21 Iul 2015   •   14:06
Guvernul promite că nu sare de 3% deficit
Sursa foto: Pavel Timofeev/Getty Images/Hemera

Temerile preşedintelui Iohannis că noul act normativ ar adânci deficitul bugetar sunt false, iar veniturile statului vor creşte anul viitor, susţin surse guvernamentale, păstrând trendul pozitiv înregistrat în acest an. La nivelul Bugetului General Consolidat, prin luarea în considerare a măsurilor de relaxare fiscală, deficitul brut estimat pentru 2016 este de 2,9-3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Intrarea în vigoare, de anul viitor, a măsurilor de relaxare fiscală introduse de noul Cod Fiscal va avea un impact negativ de 15,5 miliarde de lei asupra bugetului de stat. Cu toate acestea, reprezentanţii executivului nu sunt prea îngrijoraţi şi spun că 10 miliarde de lei vor fi acoperite printr-o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor, prin creşterea eco nomică şi printr-un control riguros al achi-ziţiilor publice la nivel central. Anul acesta se estimează o creş- tere economică până la 4%, iar anul viitor chiar până la 5%. Potrivit aceloraşi surse, toate aceste aspecte au fost discutate cu organismele internaţionale în momentul în care a fost elaborat proiectul Codului Fiscal, iar promulgarea legii nu va crea nicio reacţie negativă din partea acestor instituţii.

Control mai strict al achiziţiilor

Guvernul vrea un control mai strict al achiziţiilor publice reali-zate de autorităţile centrale şi anunţă înfiinţarea unui nou departament în structura Minis-terului Finanţelor, care va avea sarcina de a ţine sub control toate aceste operaţiuni. În plus, va avea şi misiunea de a ajusta permanent bugetele diverselor instituţii, în funcţie de cheltuie- lile şi investiţiile pe care acestea le realizează pe parcursul anului.

Pe de altă parte, guvernul vrea ca o mare parte din aceste achiziţii să fie realizate, în viitor, din fondurile europene pe care instituţiile şi ministerele le au la dispoziţie şi nu din fonduri bugetare, ca până acum.

Autorităţile recunosc că diferenţa de 5,5 miliarde de lei va intra pe deficit, dar, chiar şi aşa, România se va încadra într-un deficit de 3% din PIB anul viitor, susţin surse guvernamentale.

×