x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul promite crearea unui nou complex energetic în Valea Jiului

Guvernul promite crearea unui nou complex energetic în Valea Jiului

de Dan Straut    |    10 Aug 2020   •   10:47
Guvernul promite crearea unui nou complex energetic în Valea Jiului

Guvernul României s-a angajat, la Petroșani, de Ziua Minerului, să susțină dezvoltarea Văii Jiului și să mențină locurile de muncă ale salariaților din actualul Complex Energetic Hunedoara (CEH), inclusiv prin crearea unui nou complex energetic care va cuprinde termocentrala Paroșeni și minele viabile din Vale, anunță sindicaliștii din acest sector.

Conducerea Sindicatului „Muntele”, care reuneşte minerii din regiune, a solicitat Guvernului realizarea rapidă a Complexului Energetic Valea Jiului, care să cuprindă minele Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, Sucursala Prest Serv şi termocentrala Paroşeni, iar premierul Ludovic Orban a acceptat această solicitare.

Potrivit unui document înaintat de sindicaliști, în cadrul termocentralei Paroşeni se va realiza un grup pe gaz pe lângă cel pe cărbune şi o microhidrocentrală, având în compunere barajul de pe pârâul Baleia din masivul Vulcan.

 

Lonea și Lupeni, încă 6 ani de exploatare

De asemenea, minerii din Valea Jiului au solicitat adoptarea în luna august, la nivelul Guvernului, a Memorandumului prin care minele Lupeni şi Lonea vor funcţiona conform studiului făcut de Institutul de Cercetări Miniere Polonez GIG, la indicaţia Comisiei Europene, în care se arată că cele două exploatări miniere trebuie să funcţioneze încă 6 ani cu producţie pentru punerea în siguranţă a rezervelor de la momentul finalizării studiului (februarie 2019). O a treia propunere vizează adoptarea, până la sfârşitul anului, a Legii Minelor, iar a patra are în vedere aprobarea strategiei energetice la nivel naţional.

 



E nevoie de o companie care să nu fie grevată de datorii. Nu noi am creat situația în care să găsește astăzi complexul energetic, dar vă garantez că vom căuta cele mai bune soluții.

Ludovic Orban, prim-ministru

 

 

Crearea complexului din Valea Jiului trebuie inclusă în noua strategie energetică la nivel național

×