x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul promite investiții masive și protejarea firmelor

Guvernul promite investiții masive și protejarea firmelor

de Dan Straut    |    19 Mar 2020   •   18:00
Guvernul promite investiții masive și protejarea firmelor

În ședința de ieri, Guvernul a avut pe ordinea de zi un set de măsuri prin care preconizează că va atenua impactul crizei coronavirus în economie, principalele alocări bugetare urmând a fi dirijate către programele de investiții și protecția angajaților din firmele afectate. Argumentul principal al premierului Orban este că firmele trebuie să-și păstreze angajații, astfel încât la încheierea crizei să-și poată relua activitatea.

„Foarte multe companii dintre cele afectate au lucrat bine înaintea declanșării crizei, ele sunt acum doar într-o situație de conjunctură. Odată ce va trece criza, aceste companii vor avea nevoie de angajații pe care și i-au format în timp. A nu le susține înseamnă a le condamna să-și piardă acești angajați”, a spus premierul, precizând că Guvernul va susține cheltuielile cu șomajul tehnic pe care le vor avea companiile.

Odată cu acoperirea cheltuielilor cu șomajul tehnic, Guvernul va mai aloca fonduri și pentru asigurarea capitalului de lucru „către toate firmele, nu doar către cele afectate”, a mai spus prim-ministrul. Potrivit acestuia, „va trebui să injectăm bani în economie, pentru creșterea investițiilor și pentru alocarea de fonduri în programele mari de investiții”.

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului de ieri s-au aflat, între altele, următoarele proiecte normative:
- pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-COV-2
- pentru aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ;
- de adoptare a unor măsuri fiscal-bugetare;
- pentru acordarea de certificate de situaţie de urgenţă (CSU) de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-COV-2;
- pentru aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.

Guvernul a înființat Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor efectuate de Banca de Export-Import a României – Eximbank.

 

 

×