x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi Comisiei Europene să anuleze contractele "băieţilor deştepţi"

Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi Comisiei Europene să anuleze contractele "băieţilor deştepţi"

de Daniel Ionaşcu    |    08 Dec 2011   •   14:03
Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi Comisiei Europene să anuleze contractele "băieţilor deştepţi"

Executivul s-a angajat in fata Fondului Monetar International si Comisiei Europene s taie contractele incheiate de Hidroelectrica cu “baietii destepti' in afara OPCOM.

Angajamentul este stipulat in memorandumul tehnic aferent scrisorii de intentie, documentul afirmand in cazul Hidroelectrica “trimiterea de preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzactionate la OPCOM, pana la sfarsitul lunii decembrie 2011'.

Compania este afectata crunt de seceta instalata in luna septembrie sI livreaza acum doar 50% din energia contractata. In acest an, Hidroelectrica estimeaza sa realizeze o productie de 14 TWh, fata de 17,7 TWh intr-un an mediu. In schimb, are contracte pentru 20 TWh.

In aceasta luna expira contractul de 1,7 TWh incheiat de companie anul trecut pe OPCOM cu ArcelorMittal iar producatorul siderurgic si-a exprimat intentia de a reinoi intelegerea.

In luna noiembrie, Fondului Proprietatea, care controleaza 20% din actiunile Hidrolectrica, a actionat in instanta patru membri ai Consiliului de Administratie al companiei, considerand ca acestia au prejudiciat societatea prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei catre ArcelorMittal Galati la un pret mai mic decat pretul pietei.

In 2009, ArcelorMittal Galati si-a asigurat necesarul de energie pentru anul urmator printro schema la fel de criticata.

Contractele hidro sunt investigate de catre Comisia Europeana pentru un posibil ajutor de stat acordat traderilor de energie sI combinatelor Alro sI ArcelorMittal prin energia livrata la preturi sub medie. Joaquin Almunia., comisarul european pe Concurenta, s-a exprimat in termeni foarte duri asupra contractelor intr-o conferinta desfasurata la Bucuresti.

Directorul Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a demisionat marti de la conducerea companiei invocand “motive personale'.

×