x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul s-a angajat la Bruxelles să crească şi taxele!

Guvernul s-a angajat la Bruxelles să crească şi taxele!

07 Iun 2010   •   00:00

Comisia Europeană a precizat că, în discuţiile cu autorităţile române, s-a căzut de acord asupra faptului că măsuri suplimentare de creştere a veniturilor la stat, inclusiv majorarea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar.



Mai mult, CE arată că, "în primul memorandum suplimentar, autorităţile române au acceptat să implementeze măsuri suplimentare, în cazul în care progresul pentru atingerea ţintei de deficit bugetar pe 2010 ar fi fost insuficient". Precizările au venit ca urmare a unui răspuns transmis la solicitarea Mediafax.

"Au existat discuţii cu autorităţile române despre noi măsuri care ar putea fi adoptate dacă situaţia nu se ameliorează. S-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creştere a veniturilor la stat, inclusiv creşterea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar, de exemplu, dacă măsurile prevăzute nu sunt implementate la timp sau nu sunt de natură să ofere consolidarea aşteptată", se arată în răspunsul Comisiei.

"Alegerea măsurilor a fost lăsată Guvernului României (...). Singura îngrijorare exprimată de Comisia Europeană a fost dacă măsurile propuse vor putea fi efectiv implementate. Ca răspuns la această preocupare, autorităţile române au oferit asigurările necesare şi şi-au asumat angajamentul de a implementa de asemenea şi măsuri de creştere a veniturilor proprii în cazul în care ele ar fi necesare pentru atingerea ţintei de deficit", scrie Comisia.

Potrivit sursei citate, nu a existat o evaluare formală la nivelul CE a impactului social al măsurilor propuse de Guvern. "În orice caz, în opinia noastră, este loc pentru o reducere a cheltuielilor pentru salarii în sectorul public. (...) Cheltuielile cu salariile în sectorul public au crescut de la 7,4% din PIB în 2005 la 9,5% în 2009. În mod similar, pensiile medii s-au triplat între 2004 şi 2009, iar numărul pensionarilor a crescut cu circa 6%. Oricum, cu o pensie medie lunară de 711 lei în 2009, costurile sociale ale reducerilor acestora nu sunt neglijabile", scrie CE.

CE spune că, în februarie 2010, autorităţile române au acceptat implementarea unor măsuri, printre care: reducere nominală a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii; reducerea salariilor şi îngheţarea pensiilor. Măsurile nu au fost însă suficiente, potrivit constatărilor misiunii CE din aprilie-mai.

×
Subiecte în articol: economic