x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Spaniei a aprobat cel mai auster buget de la revenirea la democraţie, în 1978

Guvernul Spaniei a aprobat cel mai auster buget de la revenirea la democraţie, în 1978

de Rador    |    30 Mar 2012   •   20:39

Guvernul Spaniei a aprobat cel mai auster buget de la revenirea la democratie, in 1978Sunt prevazute inghetarea salariilor angajatilor publici si micsorarea bugetelor ministerelor

Guvernul de la Madrid a aprobat astazi cel mai auster buget de la revenirea tarii la democratie, in 1978, in care sunt prevazute reduceri de cheltuieli si venituri de peste 27 de miliarde de euro. Proiectul de buget pe 2012 prevede totodata inghetarea salariilor angajatilor publici si diminuarea bugetelor ministerelor. Spania risca in acest fel o recesiune mai severa, pentru a evita prabusirea tarii sub impactul crizei datoriilor.

Cele mai mari reduceri din istoria democratiei spaniole se materializeaza, de vineri, in bugetul aprobat de Guvernul conservator. Vicepremierul a subliniat ca Spania este intr-o situatie limita in privinta conturilor publice si a somajului, iar obiectivul este un deficit mai mic cu trei puncte si jumatate, pentru a respecta tinta stabilita de Bruxelles. Pentru a-si atinge obiectivele, reducerea de cheltuieli prevazuta in bugetul aprobat vineri este de 27,3 miliarde de euro. 'Suntem intr-o situatie limita in privinta conturilor publice si a somajului cu peste 5,3 milioane de oameni fara loc de munca, astfel incat se cer eforturi foarte mari pentru consolidarea fiscala si reducerea deficitului, dar si reforme structurale pentru cresterea economica si crearea locurilor de munca', a spus vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.


Cresc preturile la curent electric si gazeIntre prevederile decretului se afla, in afara de eliminarea facilitatilor fiscale pentru impozitele pe firmele mari, majorarea pretului la curent electric si la gaz cu 7%, respectiv 5%, masuri care impreuna cu cea a majorarii impozitului pe venit au repercusiuni asupra tuturor cetatenilor. Noile tarife se vor vedea in facturile de lumina si de gaz, incepand de duminica, 1 aprilie. Intre cele mai semnificative reduceri se afla cele privind politicile de creare a locurilor de munca, un miliard si jumatate de euro, investitiile publice se reduc cu 20%, iar ministerele Dezvoltarii, Industriei si Agriculturii vor avea o reducere de buget de peste 30%. Responsabilii Guvernului de la Madrid au mai anuntat ca bugetul ce va fi detaliat in Congresul deputatilor, in 3 aprilie, cuprinde si o prevedere privind impozitarea banilor negri. Este vorba despre o reglementare a veniturilor nedeclarate cu plata unei taxe de 10%, fara sanctiuni suplimentare. Cristobal Montoro, ministrul Finantelor, a precizat la conferinta de presa de vineri ca, totodata, Guvernul pregateste si un plan impotriva fraudelor fiscale, ce va fi discutat si aprobat in urmatoarea sedinta a Consiliului de Ministri. Planul de amnistie este recomandat de OCDE pentru tarile cu dificultati economice grave si a fost aplicat anul trecut in Italia. Economia subterana spaniola depaseste, potrivit unor calcule, 20% din Produsul Intern Brut, iar Guvernul urmareste sa aduca la buget cel putin 2,5 miliarde de euro.

'Reducerea bugetului este conceputa ca o redefinire a sectorului public in Spania. In acest sens, avem masuri exceptionale de impozitare, pe care le adoptam pentru marirea veniturilor la buget. La asta se adauga planul de lupta impotriva fraudelor fiscale, care intra in aceasta reordonare a finantelor publice. Bugetul aprobat astazi nu prevede majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata, mentine inghetate salariile functionarilor publici si prevede acordarea in continuare a ajutoarelor pentru someri si a burselor', a declarat ministrul Cristobal Montoro.

×