x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul umflă deficitul bugetar

Guvernul umflă deficitul bugetar

de Daniela Ivan    |    02 Feb 2012   •   21:00
Guvernul umflă deficitul bugetar

Deficitul bugetar din acest an nu va fi 1,9% din PIB, asa cum prevede bu­getul din 2012, ci mai mare cu 0,2 puncte procentuale. Desi a trecut doar o luna din acest an, prognoza de de­ficit bugetar este pe cale de a fi mo­dificata in crestere. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca re­prezentantii FMI si CE au confirmat faptul ca deficitul bugetar pentru anul 2012 nu va fi cel anuntat, de 1,9% din PIB, acesta crescand la 2,1%.

'Am aflat cu foarte mare surprindere si suparare faptul ca ingrijorarile noastre exprimate anterior se confirma acum din partea abilitata a celor de la FMI si CE: defici­tul anuntat pentru anul 2012 de 1,9% este un deficit fals. Deja ni s-a spus ca la acest deficit de 1,9% se vor adauga cel putin 0,2%, deci ajungem la 2,1%. In termeni nominali inseamna 280 de milioane de euro, bani pentru PNDI al MDRT condus de doamna Udrea', a spus Ponta dupa intrevede­rea cu reprezentantii delegatiei FMI, BM si CE. Acesta a mai spus ca deficitul anuntat initial si pe care a fost construit bugetul, de 1,9% din PIB, a fost 'o minciuna' si 'o pacaleala' din partea presedintelui Traian Ba­sescu. 'Noi am explicat foarte clar ca, din pacate, cei 280 de milioane de euro nu sunt bani pentru dezvol­tarea Romaniei, ci pentru campania electorala a PDL si am reiterat decizia noastra politica ca Guvernul USL nu va plati', a spus Ponta.

Finantele s-au grabit sa imprumute in ianuarie toti banii necesari acoperirii deficitului stabilit prin proiectul de buget pentru tot anul 2012. In Trezorerie au intrat in prima luna a anului 11,2 miliarde de lei, fix suma necesara acoperirii deficitului. Ieri, Finantele au imprumutat de la banci 1.304 miliarde de lei, circa 300 de milioane euro, cu 74% peste va­loarea programata si la un randament mediu in scadere, la 6,79%.

Valoarea programata a licitatiei era de 750 de milioane de lei, iar subscrierile au totalizat 2,781 miliarde de lei. Statul a mai imprumtat marti, 31 ianuarie, alte 1,5 miliarde de dolari de pe Wall Street, de trei ori mai mult decat si-a propus initial. Pe piata externa, cea mai recenta licitatie pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate de aproape trei ani a fost organizata pe 16 ianuarie, cand Finantele au atras 917,2 milioane de lei, de asemenea la un randament in scadere, la 6,95% pe an. Una peste alta, in luna ianuarie, Finantele au atras 9,93 mili­arde de lei de pe piata interna, iar cumulat cu imprumutul de marti de pe piata americana, de 1,5 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lei), Trezoreria si-a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 mili­arde de lei, circa 2,7 miliarde de euro. Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde de lei si cheltuieli totale de 206,5 miliarde de lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde de lei, reprezentand 1,9% din PIB pe metodologia cash si sub 3% pe standarde europene.

Imprumuturi fara numar
Chiar daca Trezoreria are ceva ba­net, e drept din imprumuturi, Fi­nan­tele vor sa atraga tot mai multe fon­duri. Romania poate intra in furtuna si e bine sa avem o rezerva, insa exis­ta si riscul ca guvernantii sa o risipeasca in campania electorala, prin majorari de salarii si pensii acoperite din imprumuturi, si nu din surse proprii. Ministerul Finantelor a programat pentru februarie alte sapte li­ci­ta­tii, prin care intentioneaza sa atraga 5 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni si titluri de stat, printre care si obligatiuni pe 15 ani in va­loare de 300 de milioane de lei. Ro­ma­nia negociaza cu Banca Mon­diala o linie de credit de un mili­ard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a de­clarat Francois Rantrua, country ma­na­ger pentru Romania al BM. Acest im­prumut va fi de tip preventiv.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,25%
Banca Nationala a Romaniei a decis ieri sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an. Aceasta este ce-a de a treia reducere consecutiva, iar do­ban­da se situeaza acum la un nou minim istoric. Astfel, scaderea do­banzii va fi aplicata incepand de vineri, 3 februarie, si va duce la scaderea dobanzii pentru facilitatea de creditare de la 9,75% la 9,5% pe an. Conducerea BNR justifica redu­cerea ratei do­banzii prin scaderea puternica a in­fla­ti­ei, care se va inscrie in tinta in ur­ma­torii doi ani, dar vede ca principale riscuri inflationiste actiunile Guvernului sau ale politicienilor. Prin aceasta decizie BNR ur­ma­res­te sa impuna bancilor comerciale sa reduca do­ban­da la creditarea populatiei si statului.

×
Subiecte în articol: economia